Fujitsu AiO PC a Közlekedési Múzeumban

Kütyü Magazin, 2013. szeptember 26. 15:33

A napokban az Intel és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megújította a két évvel ezelőtt kezdődött együttműködésüket és bejelentették, hogy az Intel támogatásával folytatódik a „DOStalgia – a személyi számítógép hőskora” vándorkiállítás., melynek jeleként egy All-in-One (AiO) PC-t is elhelyeztek a múzeumban.

1981-ben jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft együttműködésének eredményeként a PC, minden idők egyik legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti. Megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban elkészült a világ első mikroprocesszora, az Intel 4004 jelű modell, amely egy új korszak kezdetét jelentette az informatika világában.

Ez az íróasztalunkat uraló „szürke doboz” megváltoztatta mindennapjainkat. A magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2011-ben megnyílt kiállítása a PC – és vezérlőműve: a mikroprocesszor – előtt tiszteleg. A ritka relikviákat is felvonultató kiállítás a Közlekedési Múzeum után országszerte számos városban megfordult és jelenleg Kiskörösön látható.

Az érdeklődő találkozhat az Intel 4004 processzorral és az IBM Model 5150-nel – a világ első személyi számítógépével-, az első PC elődjével, az IBM Displaywriter masinával, valamint az első magyar gyártmányú személyi számítógéppel – egy IBM klónnal is. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-könyv olvasót és néhány más olyan tárgyat, melyeket Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

Az eseményen az Intel egy érintőképernyős AiO PC-t is adományozott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak, melyet a jövőben a látogatók ki is próbálhatnak.