Megjelent az Ubuntu Touch

Farkas Norman, 2013. október 21. 10:29

Már telepíthető a Galaxy Nexus és Nexus 4 készülékekre az Ubuntu okostelefonokra szánt változata. A rendszer alkalmas a mindennapi használatra, de továbbra is rengeteg fejlesztés előtt áll.

A várakozásoknak megfelelően a Canonical október 17-én kiadta az Ubuntu okostelefonokat is támogató, 13.10-es verzióját, amely feltelepíthető a Galaxy Nexus és Nexus 4 készülékekre. A vállalat már régóta fejleszti a rendszer mobil eszközökre optimalizált változatát, sőt egy saját mobilon is dolgozott, ám az Edge névre keresztelt, közösségi finanszírozású projekt sajnos végül megbukott, ugyanis a kitűzött 32 helyett 12,7 millió dollárt sikerült összegyűjteni a megadott időintervallumon belül. Természetesen ezzel nem szállt el minden remény, a Canonical szándéka szerint 2014 elején megjelenhetnek az első Ubuntu Touch OS köré épülő kütyük, melyekről egyelőre szinte semmit nem lehet tudni.

A Nexus 4, illetve Galaxy Nexus tulajdonosoknak viszont nincs miért szomorkodniuk, hiszen az Ubuntu okostelefonos verziójának első stabil kiadását máris kipróbálhatják. Bár a rendszer alkalmas a mindennapi használatra és az alapfunkciók mellett támogatja a fotózást (előlapi és hátlapi kamerával egyaránt), illetve a Wi-Fi elérést is, még sok fejlesztés vár rá.

 

 

[Forrás: Übergizmo]