5 tipp, hogy biztonságban tudjuk Android készülékünket

Czipperer Dia, 2013. december 20. 12:51

Az Android megjelenése felülmúlt minden eddigi operációs rendszert. Jelentős szeletet birtokol a piacon, jelenleg a legnépszerűbb mobil operációs rendszer. Ám a veszélyek is ott rejtőznek, melyekre nem árt figyelni, ha szeretnénk biztonságban tudni készülékünket.

Mivel az Android egy nyílt forráskódú operációs rendszer, nem csak az alkalmazásfejlesztők számára lehet jó perspektíva, a hackereknek is ideális célpont. Számos olyan alkalmazással találkozhatnak a felhasználók, melyek elsőre vonzónak tűnnek, ám tönkretehetik a telefont.
 

 
Csak egy kis odafigyelés szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatokat, számos módon védhetjük rendszerünket a támadásoktól. A Techcrates 5 tippet említ, amelyet most mi is megosztunk veletek.

1. Tiltsd le az alkalmazások automatikus telepítését! 

Az Android jó terepet nyújt a végtelen számú ingyenes alkalmazásoknak, melyek vírusokat és kártevőket is tartalmazhatnak. Ha egy kicsit is kételkedünk az adott alkalmazás megbízhatóságában, ne töltsük le! Ha ezt mégis megtettük, inkább távolítsuk el, és ellenőrizzük telefonunkat, hogy érte-e bármilyen vírustámadás. 

2. Ne nyisd meg a spam e-maileket!

Ez a legegyszerűbb módja a védelemnek. Ahogy az asztali gépek esetében sem kattintunk gyanús e-mailekre és linkekre, ugyanúgy itt sem érdemes megnyitni az elsőre furcsa e-maileket. Könnyen válhatunk így adathalászat áldozataivá, hiszen legtöbbször maguk az e-mailek és a linkek is fertőzöttek. 

3. Gyakran frissítsd az Android rendszert! 

Nagy előnye az Android operációs rendszernek, hogy frissíthető, így éljünk is ezzel a lehetőséggel! Ezzel ugyanis eltűnnek az esetleges hibák a rendszerből. Az alkalmazásokra is figyeljünk, frissítsük ezeket is folyamatosan (persze csak a megbízható appokat). Érdemes valamilyen víruskeresőt is feltelepíteni, és rendszeresen lefuttatni egy-egy rendszervizsgálatot. 

4. Zárd le a telefonod! 

Azzal, hogy lezárjuk telefonunkat, az egyik legalapvetőbb dolgot tesszük meg készülékünk védelme érdekében. A legjobb a jelszavas védelem annak érdekében, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá személyes adatainkhoz. Az egyszerű képernyőzár (bizonyos ábra kirajzolása) kevésbé hatékony, hiszen az érintőképernyőn sok esetben tisztán kivehető az adott forma a maszatolódásból. 

5. Vigyázz bizonyos alkalmazásokkal!

Attól, hogy egy alkalmazás a Google Play Store-ban van, még nem kell megbízni bennük 100%-ig. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek nem a Google saját appjai, harmadik féltől érkeznek. Kísérjük figyelemmel a felhasználói visszajelzéseket, értékeléseket! Fontos, hogy az alkalmazások esetében ne hagyjuk, hogy ezek maguktól letöltődjenek, illetve automatikusan frissítsék magukat! Az olyanokat is érdemes eltávolítani, amelyeket már nem használunk.