Koobe X8 Slim Quadrum teszt – elegancia négymagos alapokon

Czipperer Dia, 2014. január 22. 10:58

Nálunk járt a Koobe 8 hüvelykes megjelenítővel felvértezett táblagépe, amely nem csak a kijelző mérete miatt nyerte el tetszésünket, hanem felszereltsége és ára is igazán vonzó.

Bevezető

Szerencsések voltunk a Koobe legújabb táblagépe, az X8 Slim Quadrum tesztelése során, hiszen tovább élvezhettük társaságát, mint reméltük. Időközben ugyanis megérkezett a szoftverfrissítés a modellre, így még a legújabb Android 4.2 alatt is kipróbálhattuk, mit tud a kicsike.

Érdekes volt számomra, hogy többen is – amikor először meglátták – összetévesztették egy iPaddel, majd közelebbről megnézve látták csak, hogy nincs „home” gomb. Vagyis, aki szereti az Apple dizájnt, vagy egyáltalán csak az elegánsabb megjelenésre szavaz olcsón, mégis ütős felszereltséggel párosítva, az X8 pont neki való.


Tartozékok

A táblagép kíséretében egy micro-USB kábelt és egy átalakítót is találtunk, valamint hálózati töltő is lapult a dobozban. A készülék leírására szolgáló kézi „füzet” azonban elég vékonyka volt, így néhány alapvető kérdésre (az egyikről részletesen szólok majd), nem találtam benne leírást.


Hardver, szoftver

A kistestvéréhez képest jelentős változások ment át a táblagép. Igaz, a kijelző mérete csupán 0,9 hüvelyket növekedett (7,85” IPS), de sokkal kifinomultabb megjelenést kapott az X8. A perem vékonyabb lett, ezzel növelték a kijelző méretét, nem pedig a nagyságon változtattak jelentősen (135 x 200 x 7,8mm).

Mindenképpen meggyőző, már első találkozásra is az alumínium hátlap. Bár nem vetettem alá töréstesztnek, nagyobb biztonságérzetet adott a tudat, hogy a hátlap fém borítású. Nem mellesleg pedig nagyon jól néz ki. Ha még emlékeztek elődjére, az X7-esre, és az bejött nektek, akkor ez tuti elnyeri a tetszéseteket.

Egyedül a bekapcsoló gomb zavart egy kicsit, ugyanis sokkal kisebb volt a többinél, sokszor alig találtam meg. Értem ennek a gyakorlati okát, hogy szerették volna valahogy megkülönböztetni, elkülöníteni, de sajnos, nem a legjobban sikerült. A többi gomb és csatlakozó elhelyezkedése teljesen normális, logikus volt (lásd a képeken).

 

A négymagos kütyü processzora nem neves gyártótól származik. Az ATM7029-est az Actions Semiconductor gyártja, tehát sanszos, hogyan sokan egyáltalán nem halottak még róluk. Előnyük, hogy megfizethető procikat gyártanak, és ezeket jellemzően olcsóbb modellekbe építik be. Az X8-ban található processzor órajele 1,3 GHz.

Szoftveres fronton nagyon bejött a multitouch technológia mellett a G-sensor, vagyis, hogy gond nélkül, bármelyik irányba elfordítható a készülék, és azt, a legtöbb esetben (bizonyos alkalmazások kivételével) követi a kijelző. Az Android 4.2 Jelly Bean frissítés pedig külön öröm volt. Nem sokat használtuk a 4.1-es rendszerrel, de azt mindenképpen megemlíteném, hogy gyorsaság terén észrevehető volt a pozitív változás, valamint a felhasználói felület is (számomra) sokkal kellemesebb és átláthatóbb megjelenést kapott.

 
A frissítéssel érkezett meg a modulok szerinti elrendezés


Szerettünk volna egy Benchmark tesztet lefuttatni a készüléken, ám ez nem ment olyan simán, mint gondoltuk. az Antutu Benchmark program valamilyen oknál fogva nem futott megfelelően (bár telepíteni még engedte a programot), úgyhogy végül egy alternatív megoldáshoz fordultunk. Az alábbi képen látható, felszereltsége és tudása alapján hol is helyezkedik el a Koobe X8 Slim Quadrum modell, amely a teszteredményeket illetően megelőzte például a Samsung Galaxy Tab 10.1-esét.

 

Amikor frissítettem az operációs rendszert, némi fennakadásba ütköztem. Ahhoz ugyanis, hogy a géphez csatlakoztassuk a táblagépet, először egy drivert kellett lefuttatni. Ez rendben is lenne, ha bármilyen CD-t vagy leírást találtunk volna erről. Megkaptuk a frissítést, de még ott sem írták (a telepítés lépéseinél), hogy gond lehet a driverrel.

Mint utóbb – némi utánajárás után - kiderült, manuálisan kell feltelepíteni a drivert, amit a frissítéshez kaptunk. Így erre érdemes a felhasználóknak odafigyelni, mert lehet, hogy az automatikus telepítéssel hasonló problémába ütköznek.

 

Multimédia

Ezen a téren is vette az akadályokat a táblagép. Végignéztünk vele egy egész filmet, és egyszer sem akadt meg. Ráadásul folyton változtattunk a tájoláson, megjelenésen, de még ez sem volt számára probléma. Kíváncsi voltam, ha a háttérben fut valamilyen app (tekintve, hogy négymagos a proci), mennyire bírja a strapát. Nos, meglepően jól, itt sem tapasztaltam semmilyen különösen akadozást. Mondhatom, hogy nagyon kellemes volt filmet nézni rajta, a hanggal sem akadt probléma. A felbontás, bár nem a legerősebb (1024 x 768), nekem mégis kellemes volt – a színek és az élesség is rendben volt, még filmnézés alatt is.

A játékok tekintetében is állta a sarat. Az előretelepített Angry Birds Star Wars-ot nyúzva órákon át, nem adta fel, amit a 4000 mAh-s aksi és az alacsony energiafogyasztású proci is támogatott. De ezt is várjuk egy négymagos kütyütől. Komolyabb játékokat azonban nem telepítettünk fel a masinára, viszont a netezést és a folyamatos játékot együtt nagyon jól bírta.

A kamerája azonban nem túl erős és vaku sincs hozzá, de nem is erre találták ki a masinát. Nem ajánlanám fényképezőgép pótléknak, még egy olcsóbb okostelefon kamerája is messze felülmúlja az X8-ét. Az előlapi kamerától nem is várunk túl sokat ezen a téren (1,3 MP), viszont sajnos a hátlapi is csak 2 megapixeles felbontású.

Ilyen képet lő a hátlapi kamera

Összegzés

A négymagos proci (ATM7029) magáért beszél, amit kifejezetten az olcsó, mégis gyors táblagépekhez szántak. Erre tökéletes példa az X8 a kedvező árával.

És hogy mi szól még az X8 mellett?  Ha szeretnénk egy olyan modellt, ami már tud is valamit, de mégsem szeretnénk túlságosan mélyre nyúlni pénztárcánkban, akkor jó választás lehet, hiszen a 8 hüvelykes készülék már 45 ezer forintért a miénk lehet, cserébe pedig ütős összeállítást kapunk.


Specifikáció: