Durr, az „arc” nélküli óra

Czipperer Dia, 2014. február 3. 13:23

A Verge egyik újságírója tesztelte azt a nem hétköznapi karórát, mely Durr névre hallgat, és csupán annyiban hasonlít eredeti társára, hogy csuklón hordják és kerek.

A Durr karóra egészen eltér attól, amit mi hagyományosan e fogalom alatt értünk. A készülék ugyanis nem méri az időt, amely az órák alapvető tulajdonsága. Helyette rezeg, méghozzá öt percenként.

Ahogy az újságíró is beszámol tapasztalatairól, ez az óra csak az eltelt időt mutatja a felhasználóknak, vagyis emlékezteti viselőjét, mennyi időt szánt egy-egy feladatra az életéből. Az óra mindig öt percenként jelez, így kikalkulálható, körülbelül mennyi időt is töltöttünk valamivel. 

A szerző szerint ez a kütyü, annak ellenére, hogy nincs számlapja, se mutatója, az egyhónapos próbaidőszak alatt megvilágosította számára az idejét. Sokkal produktívabbá tette, mint bármilyen más okos karóra, hiszen a rezgéssel figyelmeztette, ha már túl sok ideig csinált valamit – anélkül, hogy egy hagyományos órára pillantott volna, amelyről egyébként sokszor el is feledkezünk, ha nagyon belemerülünk teendőinkbe.

Az óra fogadtatása kétoldalú volt. Az egyik tábor a The Verge szerzőjének véleményét erősítette meg, a másik oldal szerint az ötpercenkénti rezgés inkább egyfajta emlékeztető, hogy a halál már ött perccel közelebb van.
 


Az órát Norvégiában, Oslóban készítette a Skrekkøgle dizájncsapata kísérletképpen, amely végül egy termékké nőtte ki magát. A készülék öt különböző színben érhető el, nagyjából 120 dolláros (90 euró) áron.

 

Forrás: TheVerge.com