Japán találmány az okos pelenka

Czipperer Dia, 2014. február 11. 16:00

2014 a hordható technológiai vívmányok éve. Számos furcsábbnál furcsább eszköz jelenik meg a piacon, az egyik ilyen a japán kutatók által fejlesztett okos pelenka.

Azt hittem, az okos melltartó után nehezen lehet olyan hordható okos eszközt kitalálni, melynek már a neve is nevettető első hallásra. Úgy tűnik, van új a nap alatt, ugyanis a Tokiói Egyetem kutatócsoportja kifejlesztette az okos pelenkát.

Az Intomobile humorosan közelíti meg a témát. Cikkükben úgy fogalmaznak, hogy felejtsük el a Google Glasst, hiszen itt van a Google Ass, vagyis az okos pelenka (Smart Diaper). Ám komolyabb vizekre evezve, van létjogosultsága egy ilyen terméknek.

A pelenkában egy rugalmas, beépített szenzor található, melyet műanyag fólia vesz körül. A szerkezet szerves anyagokból készült, így inkjet technológiával nyomtatható, és viselőjének sem okoz kényelmetlenséget.

Ez a vezeték nélküli szerkezet jelzi, ha cserére van szükség. Az értesítést egy megadott telefonszámra küldi el. A nyomtatható áramkör felismeri a változásokat: érzékeli a nedvességet, nyomást, hőmérsékletet és egyéb olyan jelenségeket, melyek változást okoznak a pelenkában.

A pelenka célcsoportját nem a csecsemők alkotják, hanem azok az idős emberek, akik gondozásra szorulnak. Vagyis a találmány a gondozók és nővérek dolgát könnyítené meg. Az eszközt hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják, a tervek szerint egy San Franciscói tudományos összejövetelen kerül majd erre sor.

 

Forrás: IntoMobile.com, Interaksyon.com