Bemutatkozott a Galaxy S5 nyolc- és a Galaxy Note 3 Neo hatmagos Exynos processzora

Farkas Norman, 2014. február 27. 09:30

A dél-koreai gyártó bemutatta a nyolcmagos, Galaxy S5-be szánt Exynos 5422 Octa processzort, mely teljesítményben 34 százalékot ver előző generációs testvérére. Emellett egy hatmagos Exynos CPU-ról is lehullt a lepel, ami a Galaxy Note 3 olcsóbb kiadásában jelenik meg először.

A Samsung idei zászlóshajója, a Galaxy S5 nemcsak a Qualcomm négymagos Snapdragon 801 lapkájával kerül piacra, hanem egyes régiókban – a Galaxy S4-hez hasonlóan – a vállalat saját fejlesztésű Exynos processzorával lesz kapható. A dél-koreaiak most rántották le a leplet a vadonatúj nyolcmagos Exynos 5422 Octa CPU-ról, mellyel a Galaxy S5-ben találkozhatunk majd először (de mint említettük, csak egyes régiókban). A négy, maximum 2,1GHz-es Cortex-A15 és négy 1,5GHz-es Cortex-A7 magot tartalmazó processzor az ARM big.LITTLE elrendezését követi, s állítólag 34 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint a korábbi Exynos Octa processzor.

Az Exynos 5422 Octa sorozatgyártása március végén veszi kezdetét, a Galaxy S5 világpremierjére pedig április 11-én lesz, tehát már kezdettől fogva elérhetőek lehetnek a nyolcmagos példányok. Ami az érintett régiókat illeti, valószínű, hogy az LTE hálózattal lefedett országokban csak a csúcsmodell négymagos változatát lehet majd megvásárolni, de az továbbra is rejtély, hogy hova szállítják az Exynos CPU-val szerelt készülékeket.

 

 

A Samsung bemutatta a hatmagos Exynos 5260 processzort is, mely két 1,7GHz-es Cortex-A15 és négy 1,3GHz-es Cotex-A7 magot tartalmaz. Ahogy a fenti megoldásban, itt is az A15-ös magok felelnek a teljesítményért, utóbbiak pedig az energiatakarékos működést segítik. A vállalat ebben a CPU-ban is a big.LITTLE elrendezés egy formáját alkalmazza.

Az Exynos 5260-nal a Galaxy Note 3 Neóban találkozhatunk majd először. A hatalmas kijelzővel szerelt készülékben nagyon jól jön majd a négy A7-es mag, melyek csínján bánnak az energiával, így segítek a megfelelő üzemidő elérésében.

A várakozásokkal ellentétben a Samsung még nem mutatta be az MWC-n az Exynos Infinityt, mely a cég első 64 bites processzorának ígérkezik.


 

[Forrás: Unwired View]