Az Intel magasabb fokozatba kapcsolja az autóipari innovációt

Kütyü Magazin, 2014. május 30. 10:00

A jövő autonóm gépjárműveivel kapcsolatos innováció felgyorsítása érdekében az Intel Corporation elindítja az Intel In-Vehicle Solutions (IVI - Gépjárművön belüli megoldások) nevű hardver- és szoftvertermék-családját, ami a gépkocsik oly módon való továbbfejlesztését célozza, hogy azok még átfogóbb információközlésre legyenek képesek, több segítséget nyújtsanak, és végül saját magukat is irányítani tudják.

Az Intel Internet of Things-szel foglalkozó üzletága az előző év hasonló időszakához képest 32%-kal, 482 millió dollárra növelte bevételét, elsősorban a gépjárműveknél használt infotainment (tájékoztató és szórakoztató) fedélzeti rendszerek iránti felfokozott keresletnek köszönhetően. Az Intel úgy véli, hogy a jövő közúti közlekedését meghatározó technológia igen gyors fejlődést mutat, és a kutatások, beruházások és új termékek révén segíthet az iparág számára a jövő vezetési élményének kialakításában, valamint ezen termékek minél gyorsabb piacra dobásában.

„Az Intel és az autóipar közötti technológiai társulás további erősítése érdekében, valamint a jövőre való felkészüléshez a szórakoztató elektronika és a vállalati informatika területén szerzett széles körű tapasztalatainkat egy átfogó, a termékfejlesztésre, az iparági partnerkapcsolatokra és az áttörést jelentő kutatási tevékenységekre épülő gépjárműipari beruházási koncepcióval kapcsoljuk össze” – mondta Doug Davis, az Intel Internet of Things Csoportjának alelnöke. „A célunk az, hogy a ma rendelkezésre álló kényelmi funkciókból kiindulva továbbmozdítsuk a fejlesztést a jövő még modernebb biztonsági megoldásai és az önjáró gépjárművek megalkotásának irányába.”

 

 

Az Intel piacra dobja az In-Vehicle Solutions platformot

Az Intel In-Vehicle Solutions egy olyan hardver- és szoftvertermék-család, amelyet arra terveztek, hogy az autógyártók és beszállítóik gyorsabban és könnyebben tudjanak olyan vezetői élményt biztosítani, amelyet a fogyasztók igényelnek, s mindeközben az ilyen megoldások kifejlesztésének költségeit is le tudják szorítani. Ez a termékcsalád egy sor adatfeldolgozó modult, egy integrált operációs rendszert, egy köztesszoftvert (middleware szoftver) és egy fejlesztőkészletet tartalmaz.

Az Intel azt várja az integrált és jóváhagyott hardverekre és szoftverekre épülő szabványos platform koncepciójától, hogy az infotainment fejlesztés idejét több mint tizenkét hónappal, a költségeket pedig akár 50 százalékkal fogja lerövidíteni, s így lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy műszaki erőforrásaikat a technológiai innovációra és a gépkocsivezetés élményére összpontosítsák.

Az első piacra dobott termékeket a gépjárművön belüli olyan infotainment rendszerekhez tervezik, amelyek modern vezetéssegítő funkciókkal rendelkeznek, miközben a jövőbeli termékek a még magasabb szintű vezetési élményt szolgálják majd, például az autonóm vagy önjáró autók létrehozását.

Az Intel vezeti az autóipari technológiai kutatásokat

Az Intel által végzett autóipari kutatások olyan technológiákat vizsgálnak, amelyek lehetővé teszik majd egy olyan új élményvilág kialakítását, amelyben az autónk tudni fogja, hogy kik vagyunk, s alkalmazkodni fog hozzánk, leveszi a vezetés terhét a vállunkról, valamint segítségünkre lesz abban, hogy még biztonságosabban és hatékonyabban jussunk el a célállomásra.

Az új „Személyes gépjárművezetésiélmény-kutató” projekt célja az, hogy még jobban megértsék azokat a pozitív és negatív élményeket, amelyeket az emberek autóvezetés közben megtapasztalnak. Megpróbálja feltárni azt, hogy az emberek mit várnak el az autójuktól, miként lehet azt még alkalmazkodóbbá, előrelátóbbá és interaktívabbá tenni a vezetővel és a környezetével való kapcsolatban.

 

 

Az Intel azzal is tisztában van, hogy a biztonság mindenek felett áll a jövő közlekedése szempontjából. Az Intel „Óvd meg a hálózatba kapcsolt autóm” kutatási projektje igyekszik feltérképezni a hálózatba kapcsolt gépkocsikkal kapcsolatos kihívásokat és kockázatokat. A projekt rámutat az autó telematikai rendszerének potenciális sérülékenységére, és megmutatja, hogy a memóriavédelem miként garantálhat biztonságot a gépjárművön belül használt kritikus fontosságú hardver- és szoftveralkalmazások számára. Ezt a technológiát ki lehet egészíteni az Intel Security által kínált, a McAfee engedélyezési listákra épülő technológiájával a hálózatba kapcsolt gépkocsi teljes körű védelme érdekében.

A néprajztudósok, az antropológusok és a mérnökök az Intelnél egy sor kutatási projekt keretében igyekeznek biztonságosabbá tenni az utakat, és további ismereteket szerezni a vezető és a gépjármű közti interakció legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldásaival kapcsolatosan. A fejlett érzékelő rendszerek, a számítástechnikai alkalmazások és a hálózaton keresztül megosztott adatok forradalmasítani fogják az utazás élményét és az egymással való kapcsolattartást.

Az Intel autóipari beruházásai

Az Intel 2012-ben alapította meg a 100 milliárd dolláros Intel Capital Connected Car nevű pénzügyi alapot, amelynek célja, hogy felgyorsítsa az autóipari fejlesztéseket a gépjármű és a szórakoztató elektronikai eszközök közötti problémamentes kapcsolódás irányában, valamint, hogy olyan új technológiák születését segítse elő, amelyek lehetővé teszik a jövőbeli autonóm gépjárművek megvalósítását. A legutóbbi beruházás célpontja a ZMP volt, amely autonóm vezetői platformok, valamint a jövőbeli közlekedésnél kritikus fontosságú érzékelők, radarok és kamerák által összekötött gépjárművek fejlesztésével foglalkozik. 

Az Intel Capital további autóipari beruházásai között találjuk a CloudMade-et, amely a jövő IVI megoldásaihoz szükséges adatszolgáltatással és felhőalapú kapcsolódási lehetőségekkel foglalkozó vállalat; a Mocaná-t, amely egy mobilalkalmazás-védő megoldás révén garantálja a biztonságot az IVI platformok számára; valamint a Tobii Technologyt, amely az érzékelést segítő informatikai technológiákat épít be a modern vezetősegítő alkalmazásokba.

Együttműködés az autóiparral

A fogyasztói igények átalakítják az autóipari beszállítói láncot, s az autógyártóknak lépést kell tartaniuk a technológiai innovációval. Az Intel beruházásainak célja az, hogy rendelkezésre álljon az a technológia, amellyel a fogyasztók által kívánt vezetési élmény megteremthető, valamint elősegíthető a gépkocsik oly módon való továbbfejlesztése, hogy azok még átfogóbb információközlésre legyen képesek, több segítséget nyújtsanak, és végül saját magukat is irányítani tudják.

Ennek megfelelően az Intel bejelentette a leányvállalatával, a Wind Riverrel, valamint a Green Hills Software-rel, a Mobicá-val, a Symphony Telecá-val, , a QNX-szel és az XSe-vel való együttműködést, amelynek keretein belül olyan megoldásokat és szolgáltatásokat tudnak majd kínálni az Intel In-Vehicle Solutions-t alkalmazó autógyártók számára, amelyekkel biztosítható, hogy gyorsan piacra tudjanak lépni a különféle személyre szabott megoldásokkal.

Az Intel továbbra is részt vesz a különböző autógyártók kutatás-fejlesztési tevékenységében. Az Intel technológiáját használja a BMW Navigation System Professional nevű navigációs rendszerében, valamennyi gépjárműtípusánál, az Infiniti InTouch infotainment rendszere az Infinity Q50-nél, valamint a Hyundai a 2015-ben megjelenő Genesis vezető-információs rendszerénél.