A Galaxy Tab S bemutatójáról

Farkas Norman, 2014. június 13. 13:33

A Samsung tegnap este New Yorkban lerántotta a leplet új táblagépéről, a 8,4 és 10,5 hüvelykes kiadásban is megjelenő Galaxy Tab S-ről. A bemutatón alig esett szó a jövevények hardveréről, a dél-koreai gyártó inkább a minden eddiginél részletgazdagabb és szebb képet ígérő Super AMOLED kijelzőre, az ezt kiaknázni képes tartalomra, a szupervékony dizájnra, illetve a mindennapjainkat és a munkát is megkönnyítő szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt.

A Samsung nagyszabású eseményt tartott tegnap este New Yorkban. A Madison Square Gardenben megrendezett bemutató helyi idő szerint 19 órakor (magyar idő szerint éjjel 1-kor) vette kezdetét, s két új táblagépet, a 8,4 és a 10,5 hüvelykes Galaxy Tab S-t tárta elénk.

Bár csúcskategóriás tabletekről van szó, a Samsung nem nagyon tért ki a bemutató alatt hardveres felszereltségükre, ami dióhéjban a következő: mindkét modellben egy nyolcmagos (4x1,9GHz + 4x1,3GHz) Exynos 5 Octa processzor teljesít szolgálatot, amit 3GB RAM és 16 vagy 32GB tárhely egészít ki. Mindezzel támogatva igazán gördülékenyen fut a fedélzeten az Android 4.4 KitKat operációs rendszer, aminek kinézetét és tartalmát is jócskán átváltoztatja a TouchWiz kezelőfelület.

 

 

Az eseményen egyértelműen az újdonságok Super AMOLED kijelzőjében rejlő lehetőségek, illetve a Samsung praktikus alkalmazásai, szolgáltatásai kaptak nagyobb teret. Fussuk gyorsan végig, milyen finomságokat tartogat számunkra a tablet duó!

Szuper kijelző, ultravékony kivitel

Ami megelőször megfogja a felhasználót, a dizájn. A Galaxy Tab S külső megjelenése olyan, mint egy szétnyújtott Galaxy S5 mobil, de esetében karcsúbb burkolatról beszélhetünk. Mindkét Tab S csupán 6,6 milliméter vastag, ez cirka 5 bankkártya együttes vastagságának felel meg. A kecses megjelenéshez pehelysúly dukál, így még a nagyobbik gép súlya is mindössze 465 gramm, ami egy 10,5 colos tablet esetében rendkívül kevésnek számít. Talán felesleges magyarázni, hogy a jól belőtt paramétereknek köszönhetően a készülékek kényelmesen hordozhatók és használhatók.

 

Ahogy fent elmítettük, a Samsung nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy bemutassa a készülékek kijelzőinek előnyeit. Egy 8,4, illetve egy 10,5 hüvelykes, WQXGA, azaz 2560 x 1600 pixel felbontású Super AMOLED megjelenítőről van szó. A részletgazdag, rengeteg élénk színnel operáló paneleket több dián keresztül hasonlítgatták a mezei LCD kijelzőkhöz, s persze kiderült, hogy nem csak a színek és a kontraszt tekintetében jobbak a Samsung Super AMOLED kijelzői, hanem napfényben való olvashatóságuk is kiemelkedő, plusz az Adaptive Display segítségével a tartalomhoz igazíthatjuk a megjelenítési beállításokat.

 

 

Megtudtuk, hogy részben a Super AMOLED panelek energiatakarékos működésének köszönhetően elérhetjük egy feltöltéssel akár a 11 órás üzemidőt is, ami alatt akár egy teljes évadot végignézhetünk a kedvenc sorozatunkból. Persze mindez inkább az izmos akkumulátorok érdeme: a kisebb Tab S-ben egy 4900mAh kapacitású akkumulátor figyel, a nagyobb változatba pedig egy 7900mAh-s, bivalyerős telepet pakoltak.

 

 

Fogyasszunk minőségi tartalmakat!

Miután kiderült, hogy a masinák szépek és könnyűek, valamint gyönyörű kijelzőjük van és sokáig bírják szusszal, a szórakozás, illetbe az új tartalomszolgáltatások kerültek szóba. A Tab S modellekkel együtt debütált a Papergarden, ami nem más, mint egy digitális magazin szolgáltatás.

 

 

A Samsung nagy nevekkel dolgozott össze, hogy minél több minőségi tartalommal töltse fel az úgynevezett Galaxy Gifts "tartalomkosarát", amiből kedvükre szemezgethetnek a felhasználók függetlenül attól, hogy a munkájukat szeretnék színesebbé tenni, vagy csak szórakoznának. A harminc együttműködő mobil tartalomgyártó között felbukkant a Marvel neve is, nem véletlenül: a stratégiai partnerség révén a Marvel Unlimited alkalmazáson keresztül a Galaxy Tab S felhasználók 3 hónapon keresztül, díjmentesen több mint 15 000 képregény közül válogathatnak korlátlanul.

 

 

Megjelent a Kindle for Samsung, mely kifejezetten a Samsung eszközökre szánt e-könyv olvasó. Jó hír, hogy a Kindle áruház teljes kínálatából válogathatunk olvasnivalót. Összességében elmondható, hogy a Samsung jó munkát végzett, hiszen jól láthatóan arra törekedett, hogy kiemelkedő képességekkel megáldott kijelzőjét ki tudják használni a felhasználók a különféle tartalmakon keresztül.

Fókuszban a munka

A Galaxy Tab S tabletek több olyan funkciót, illetve szolgáltatást tartalmaznak, melyeknek jó hasznát vehetjük munkánk során is. Talán a legérdekesebb az új SideSync 3.0, ami lehetővé teszi integrált hívásátirányítás funkciója révén, hogy a Galaxy Tab S tabletünkkel úgy fogadjuk vagy indítsuk hívásainkat, mintha azt a telefonunkról tennénk. Ha ezt a többablakos (multi window) funkcióval ötvözzük, egyetlen eszköz segítségével kommunikálhatunk, dolgozhatunk, internetezhetünk egyidejűleg. Helyet kapott a gépekben az úgynevezett Quick Content is, mely ahogy neve is mutatja, a gyors tartalommegosztást szolgálja. A funkció titka egyébként a közeli eszközök gyors megtalálásában rejlik.

 

 

Az egész család, sőt a munkatársak is örülhetnek, hiszen a készülékekben van többfelhasználós mód, aminek köszönhetően maximum 8 fő kreálhat magának egy-egy saját profilt, amibe biztonságosan, mindenki a saját ujjlenyomatával léphet be. Ehhez kapcsolódik a gyerek üzemmód, ami barátságos felülettel és kifejezetten gyerekenek szánt alkalmazásokkal várja csemetéinket.

 

 

Profi gépekhez profi kiegészítők

A dél-koreai gyártó több praktikus kiegészítővel is készült újdonságaihoz. A Book Cover védelmet nyújt, emellett ideális filmezéshez és olvasásához is, mivel háromállású, így abban a szögben támasztjuk ki a benne lévő tabletet, amelyikben szeretnénk. A Simple Cover egy vékonyabb kabát, melynek fő funkciója a védelem. A Samsung előrukkolt egy ultravékony Bluetooth billentyűzettel is, mely dizájn tekintetében abszolút passzol a Galaxy Tab S tabletekhez.

 

 

Elérhetőség

A Samsung Galaxy Tab S  Wi-Fi-s, vagy Wi-fi-s és LTE-s verzióval, 16 vagy 32Gb memóriával, MicroSD kártyahellyel  (max. 128GB-ig) lesz elérhető. A felhasználók szintén választhatnak a 10,5 és a 8,4 colos kijelző, valamint a Titanium Bronz és a vakító fehér szín között. A Galaxy Tab S 2014 júliusától lesz elérhető. A hazai árakat még nem tudjuk, a bemutatón csak az Egyesült Államokban várható összegeket tudtuk meg a 8,4 colos, 16GB-os és a 10,5 colos, szintén 16GB-os Galaxy Tab S modellekre vonatkozóan.

 

 

A készülékekről szóló sajtóközleményt a következő oldalon találod.