Android L – új dizájn, nagyobb potenciál

Farkas Norman, 2014. június 26. 11:48

Az idei Google I/O fejlesztői konferencián több érdekes fejlesztésről is lehullt a lepel, s a várakozásoknak megfelelően szó esett az Android rendszer következő, L verziójáról is, mely több ezer friss API-val és megújult felülettel várja a felhasználókat, illetve a fejlesztőket.

Ahogy azt vártuk, az idei Google I/O konferencián – amelyre több mint hatezer fejlesztő látogatott el – a keresőóriás a nagyközönség elé tárta az Android rendszer legújabb generációját, amit nemes egyszerűséggel egy „L” betű jelöl, nem pedig a Lollipop (nyalóka) becenév. Sajnos nem beszélhetünk teljes értékű leleplezésről, a cég csak a legfontosabb újításokat mutatta be, melyek viszont elég izgalmasak lettek.

 

 

Az új Android L több mint 5000 új API-val és jelentős mértékben megújult felhasználó felülettel, illetve dizájnnal büszkélkedhet. Ezek a fejlesztések a Google azon tervei jegyében születtek, hogy az Android hamarosan kinövi az okostelefonok és a táblagépek piacát, s újabb eszközfajtákon (számítógép, TV stb.) kezdheti meg hódítását.

Az új rendszer kezelőfelületét az úgynevezett Material Design határozza meg, ami annyit tesz, hogy a felület egyes elemei az árnyékolás és a kiemelés eszközeivel rétegződve, könnyen áttekinthető formában jelennek meg. Emellett új animációk (pl. alkalmazásváltáskor) is helyet kaptak a szoftverben a még jobb felhasználói élmény elérése érdekében.

 

 

Az Android L már a megújult Roboto betűtípust használja, mely jobban illeszkedik a rendszerbe és sokkal kellemesebb olvasni, mint a jelenlegi androidos eszközöknél használt verziót.

Okosabb értesítési rendszer működik majd az L-ben, ami annyit tesz, hogy már a lezárt képernyőre is lehetőségünk lesz elérni az értesítéseket és reagálhatunk is rájuk. Például egy ujjhúzással eltávolíthatjuk őket, viszont ha rájuk nyomunk, elindíthatjuk a hozzájuk kapcsolódó alkalmazásokat.

A Google jól tudja, hogy az üzemidő jelenti az egyik legnagyobb problémát az okostelefonok körében. Éppen ezért egy új akkumulátorkímélő üzemmódot épített az Android L-be, aminek lényege, hogy további másfél órával kiterjeszti az üzemidőt, amikor az akkumulátor töltöttsége alacsony szintre süllyed.

Biztonság frontján egy új, távoli törlésre lehetőséget nyújtó funkcióval bővült a rendszer. Ennek akkor vehetjük hasznát, ha készülékünkön bizalmas infókat tárolunk és elvesztettük, ellopták tőlünk.

Az Android L megjelenésére még várnunk kell, a fejlesztők viszont máris kipróbálhatják a rendszer developer preview verzióját.

 


 

[Forrás: Übergizmo]