A Google Now jobb infóvadász, mint a Siri

Farkas Norman, 2014. július 24. 14:00

Egy friss felmérés eredménye alapján a Google virtuális asszisztense ügyesebb az információk felkutatásában, mint az Apple Sirije.

Nemsokára minden elterjedtebb mobil operációs rendszernek meglesz a maga hangos személyi asszisztense: az Apple Sirije és az androidos eszközökön megtalálható Google Now után megjelent a Microsoft beszédes segédje, a Cortana is, hamarosan pedig a BlackBerry 10 alapú készülékeken is vár bennünket egy hasonló megoldás. Ezek a virtuális segítők nagyon sokoldalúak, hiszen az információk gyors megszerzésén túl hívások, levelek és üzenetek kezelésére, emlékeztetők írására, alkalmazások indítására, illetve számos egyéb dologra alkalmasak, amikkel megkönnyíthetik mindennapjainkat.

Gene Munster elemző kíváncsi volt, hogy a két legidősebb asszisztens, a Siri és a Google Now mennyire van a szeren az infóvadászatban, ezért próbára tette őket egy 800 kérdésből álló felmérésen. A számos témakört (pl. helyi és üzleti infók, rendszerutasítások, navigáció) érintő kérdések egyik felét belső térben, a maradék 400-at pedig a szabadban tette fel Munster, mert nemcsak az asszisztensek pontosságára volt kíváncsi, hanem hangfelismerő rendszerük hatékonyságára is.

A Google Now 86%-os pontossággal végzett, az Apple megoldása pedig egy leheletnyit elmaradt tőle a maga 84%-os eredményével. A keresőóriás asszisztense a navigálás, illetve az általános és üzleti infók megszerzésében teljesített jobban Sirinél, viszont utóbbinak sem kell szégyenkeznie, hiszen a gyakorlatiasabb utasítások végrehajtásában (pl. egy dalrészlet lejátszása) ő bizonyult ügyesebbnek.

Érdemes megjegyezni, hogy az elemzés eredményeit nem szabad kőbe vésett infóknak venni, hiszen a Google és az Apple is folyamatosan fejleszti saját asszisztensét, méghozzá elég lendületesen. Ezt bizonyítja az is, hogy egy decemberi felmérés szerint Siri jobb infóvadász volt, mint a Google Now.

 

 

[Forrás: Übergizmo]