A Michael J. Fox Foundation és az Intel viselhető eszközökkel veszi fel a harcot a Parkinson-kórral

Kütyü Magazin, 2014. augusztus 14. 15:46

A big data elemzés és a viselhető számítástechnika lehetőséget adnak a Parkinson-kór tüneteinek alaposabb feltérképezésére és elemzésére. Ezen keresztül új lehetőségek nyílhatnak meg ennek az idegrendszeri betegségnek a kezelésére. Ezeket aknázza ki az egyesült államokbeli Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF) és az Intel Corporation. 

A Parkinson kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, a második leggyakoribb a világon az Alzheimer kór után. Az együttműködés keretében az Intel és a MJFF közös tanulmányt készít egy speciálisan kifejlesztett big data elemzési platform segítségével, amelyben a páciensek tüneteit monitorozó eszközök által küldött adatokat gyűjtik össze.

Az adatok gyűjtése új eszközt ad a kutatók kezébe: a viselhető számítástechnika ugyanis képes arra, hogy a betegség egyes tüneteit - például a lassú mozgást, a végtagok remegését vagy az alvászavart - monitorozza a nap 24 órájában, a hét minden napján; a big data elemző rendszer pedig ezeket az adatokat képes összesíteni. A kutatók így világosabb képet kapnak a betegek tünetei és a molekuláris változások között zajló folyamatokról. Ezzel a technológiával a kutatók lecserélhetik az egészen kis minták vizsgálatát és a papíralapú diagnosztikai feljegyzéseket egy több ezer páciensről gyűjtött másodpercenként több száz leolvasási adatot tartalmazó elemzési anyagra, amellyel – ha elérik a kritikus tömeget – új felfedezésekre derülhet fény.

Diane Bryant, az Intel Data Center Group ügyvezető igazgatója, az Intel alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Parkinson-kór tünetei annyira változatosak, hogy a pontos mérés és diagnózis még most is nagy kihívást jelent az orvosoknak. A fejlett technológiák viszont ma már olyan adatokat tudnak szolgáltatni az orvosoknak, amelyeknek köszönhetően a betegség eddig ismeretlen részét ismerhetik meg, így új alapra helyezhetik a kutatást.

Az együttműködés részeként az Intel és az MJFF még idén egy mobil alkalmazás bemutatását is tervezi, amellyel a betegek a gyógyszerszedési szokásaikat és az azt követő közérzetüket is rögzíthetik. Így a kutatók a gyógyszerek motoros tünetekre gyakorolt hatását is felmérhetik a betegek által viselt hordozható számítástechnikai eszközökön keresztül.

 

 

Kép: Engadget.com