Egyre több vasútállomáson van ingyen Wifi

Kütyü Magazin, 2014. augusztus 22. 09:38

Jelenleg még csak hat vasútállomáson van ingyenes wifi-hozzáférés, ám már így is átlagosan naponta kétezren használják a szolgáltatást. Idén tovább bővítik a városok körét: Szeged és Miskolc is csatlakozik a sorba.

Akár 6-7 gigabyte adatforgalmat is bonyolít a netező közönség a wifivel felszerelt vasútállomásokon. A legnépszerűbb a MÁV szerint a közösségi oldalak.

Már a Szegedi Ifjúsági Napok kezdetére, azaz augusztus 27-re befejezik a szakemberek az állomási wifi kiépítését a szegedi vasútállomáson. Így a vonattal utazók számára a rendezvény idején is elérhető lesz az ingyenes szolgáltatás. Miskolcon decemberre készülhet el a működéshez szükséges hálózat kiépítése, Pécsen pedig a jövő évben, az új állomási főépület átadását követően lesz elérhető a wifi. Elégedetten használják az utasok a már működő szolgáltatást, jelenleg Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron lehet díjmentesen netezni, ezen kívül Zamárdiban, Keszthelyen és Debrecenben wifizhetnek az utasok az állomáson.

A közösségi oldalakon lógnak

A statisztikák szerint népszerű a felhasználók körében a menetrendi információkat tartalmazó elvira.mav-start.hu oldal, a leggyakrabban azonban a közösségi oldalakat és alkalmazásokat (Facebook, Instagram, Viber) nyitják meg az utasok. Sűrűn látogatottak a hírportálok és az aukciós oldalak is. Több mint fele a látogatóknak Android rendszerrel csatlakozik a hálózathoz.
 

Bővül a kör

Idén áprilisban indította el ingyenes állomási wifi internet szolgáltatását a MÁV, akkor öt helyen lehetett díjmentesen böngészni a világhálón. Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválra készült el a hálózat kiépítése július közepén. Fejlesztések nem csak új állomások bekapcsolásával történnek, hiszen a szükséges építészeti engedélyezést követően, még a nyár folyamán bővítik további négy csatlakozási pont kiépítésével a lefedettséget a Keleti pályaudvaron.

Az állomási wifi kiépítésével párhuzamosan egyre több vasúti kocsiban is biztosít ingyenes internetelérést a vasúttársaság. Már több mint 700 kocsit szerelt fel a MÁV-START wifi routerrel, komfortosabbá téve így az elővárosi és távolsági közlekedést.