BlackBerry Visa és Victoria – kihajtható QWERTY gombsorral

Farkas Norman, 2014. szeptember 22. 14:45

A kanadai gyártó új szabadalmai egy mozdulattal kihajtható és elrejthető QWERTY gombsorral felszerelt BlackBerry mobilok közeledtét jelzik. A trükkös készülékekre még várunk kell, de mindenképp jó jel, hogy máris kiderült, milyen néven üdvözölhetjük őket.

A BerryReview hozzájutott néhány friss, bejegyzésre váró BlackBerry szabadalomhoz, amik azt jelzik, a hogy a kanadai gyártó nem rest eddig sehol nem látott újításokat bevetni okostelefonjaban. Az alábbi vázlatos rajzok alapján a cég egy kihajtható, s igény esetén elrejthető fizikai QWERTY gombsorral látná el készülékeit. A megoldás egyértelmű előnye, hogy instant elérést biztosít a kényelmes és biztos gépelést lehetővé tévő fizikai billentyűzethez, aminek jelenléte a helytakarékos kialakítás jóvoltából egy nagyobb megjelenítő szomszédságában sem eredményez kínos méreteket a készüléknek.

Az alábbi galériában a harmadik fotón látható a kihajtó szerkezet keresztmetszete, amiből jól kivehető a működésének lényege és a korlátai is, azaz, hogy a karcsú készülékház megtartása érdekében maximum 2 sornyi billentyű fér el kényelmesen. Valószínűleg emiatt szerepel a tervekben egy fix, el nem rejthető sorból is álló klaviatúra. Egy háromsoros QWERTY egyébként pont elegendő, főleg ha a gyártó az érintőkijelző alsó sávjának is szán némi szerepet a szövegbevitelben – márpedig szán, és a szerdán debütáló BlackBerry Passport lesz az első élő bizonyíték a háromsoros koncepció működésére.

 

 

Bár a rajzok kicsit idegennek tűnhetnek, a jelek szerint már nem sokáig kell várnunk az első készülékekre, amelyekben találkozhatunk a BlackBerry új megoldásával. A friss hírek szerint ugyanis már 2015 első felében megjelenhet két új BlackBerry, amelyek a fent látható kialakítással érkeznek. A jövevények a jól csengő BlackBerry Visa, illetve BlackBerry Victoria névre hallgatnak, s reméljük, hogy szebbre sikerülnek, mint a közeledtüket jelző vázlatok.


 

[Forrás: BerryReview]