Már dominánsabb a WP8.1, mint a WP8

Farkas Norman, 2014. október 28. 16:00

Az év közepén kiadott a Windows Phone 8.1 már nagyobb részesedéssel bír a piacon, mint elődje, a Windows Phone 8. A friss rendszerverzió jelenléte majdnem eléri az 50%-ot a platformon belül, vagyis szinte minden második WP mobilon – amelyek zöme egyébként Nokia – azt használjuk világszerte.

Bár a Microsoft mobil platformja elég csúnya zsákutcákat hagyott maga után fejlődés közben – elég csak a Windows Phone 7 modellekre gondolni, melyek szoftveres támogatása egyszerűen lezárult a WP7.8 megjelenésével –, a szoftveróriásnak sosem esett igazán nehezére a szoftverfrissítések széles körű és gyors elterjesztése. Ennek bizonyítéka az év közepén kiadott Windows Phone 8.1, ami mára dominánsabbá vált a piacon, mint az előtte megjelent Windows Phone 8.

Ahogy az alábbi tortadiagramon (a bal oldali) látható, a WP8.1 megtalálható a Windows Phone modellek 46,3 százalékán, a 8.0-s verzió pedig már csak 36,8 százalékban van jelen. Érdekesség, hogy a platform evolúciós előrehaladása közben „lecsatolt” WP7.x verziók továbbra is használatban vannak, méghozzá 16,6 százalékos részesedéssel bírnak.

 

 

A jobb oldalon látható torta a készülékek megoszlását mutatja a platformon belül, gyártók szerint. Szinte hátborzongató a Nokia fölénye a többiekkel szemben, s a helyzet vélhetően nem változik számottevő mértékben a közeljövőben sem – igaz már nem Nokia, hanem Microsoft Lumia néven emlegethetjük az ide tartozó modelleket. A 94,99 százalékos Nokia uralom megtörését naivság volna  a 3 százalékban jelenlévő HTC-től, vagy az 1,15 százalékos részesedést magáénak tudó Samsungtól várni, bár némi esély azért van a piac felbolydulására, hiszen a Microsoft akciója jóvoltából egyre több új cég jelenik meg a platformon.

A WP-alapú modellek megoszlásáról is készült egy kimutatás, amiben természetesen a Nokia készülékei a főszereplők. Megkérdőjelezhetetlen a pénztárcabarát Lumia 520 erős dominanciája (26,9%). A belépőszintű készüléket a nagyobb, de nem sokkal okosabb Lumia 625 követi a sorban (7,2%-kal), majd a 630 (6,4%) és az egykori zászlóshajó, a PureView kamerával megáldott Lumia 920 (5,8%) következik. Meglepő, de máig az egyik legnépszerűbb mobil a Windows Phone 7.8 alapú Lumia 800, amit a Lumia sorozat első képviselőjeként tartunk számon.

 

 

 

[Forrás: GSM Arena]