Oslóban képviselhetik Magyarországot a legjobb mobil app ötletekkel pályázó diákok

Kütyü Magazin, 2014. november 19. 12:20

A Telenor Youth Summit verseny magyar győztesei a tehetséggondozást és az internetes zaklatás áldozatait segítenék mobilalkalmazásba ültetetett ötleteikkel. A két diák képviseli majd hazánkat a Norvégiában megrendezésre kerülő nemzetközi ifúsági találkozón és workshopon.

A Telenor 18-25 év közötti fiatalokat célzó pályázatára egy ötlettel és az ötletet bemutató kisvideóval lehetett pályázni október 31-ig. Olyan mobiltelefonnal kapcsolatos ötleteket vártak a szervezők, amelyek társadalmi problémák megoldásában nyújthatnak segítséget. Az idén 2. alkalommal megrendezett verseny tavalyi győztese az éttermekben felhalmozódó, de még fogyasztható élelmiszer rászorulóknak történő eljuttatásával győzött. Idén két nyertest hirdetett a Telenor Magyarország: egyik pályázó az internetes zaklatás áldozatait támogatná egy közösségi alkalmazással, míg a másik nyertes ötlet a diákok tehetséggondozásában nyújtana segítséget.

Egy perces videója és ötlete alapján a zsűri végül Bálint Kornéliát, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóját, és Matusz Márkot, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákját találta legjobbnak.

Kornélia „UniDonor” névre keresztelt mobilalkalmazása a tehetős, segíteni szándékozó embereket kötné össze nehéz pénzügyi helyzetben lévő egyetemi hallgatókkal, kiknek szakmai fejlődése és előrelépése pusztán az anyagi tényezőn múlik. Az amerikai minta alapján kitalált applikációban a „donorok” életrajzok, pályamunkák, projektek és tervek alapján választhatják ki a számukra legszimpatikusabb fiatalt, akit így mindenféle bürokratikus útvesztő nélkül, közvetlenül tudnak támogatni.

Varró Szilvia zsűritag, a társadalmi ügyek kommunikációjával foglalkozó X Kommunikációs Központ vezetője a pályázat kapcsán elmondta: „Még ha eljutnak is a felsőfokú oktatásba, a szegényebb diákok az első évek után gyakran lemorzsolódnak. Kornélia az egyik legégetőbb kérdésre, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésre, az esélyegyenlőségre talált idealista, de egyben praktikus és egyszerű megoldást a mobiltechnológia segítségével.”

Márk mobilalkalmazása pedig az internetes zaklatás miatt is jelentkező problémákra, kínál megoldást. Sokan nem merik felfedni gondjaikat, ezért Márk ötlete éppen azoknak nyújt támogatást, akik névtelenül szeretnének enyhíteni a terheiken, és így szeretnénk pozitív megerősítést kapni. Az app segítségével a hasonló gondokkal küzdők könnyedén egymásra találhatnak a világ bármely országából.

A Telenor 14 országban hirdette meg a pályázatot, ahol leányvállalata működik. Ttöbb mint 2000 fiatal jelentkezett a Nobel Békeközponttal együttműködésben szervezett versenyre, és végül országonként kettő, vagyis 28 diák vehet majd részt az oslói nemzetközi ifjúsági találkozón és workshopon december 9-11 között. A győztesek értékes tapasztalatra tehetnek szert, „társadalmi vállalkozókként” továbbfejleszthetik elképzeléseiket külföldi szakemberek és a világ minden tájáról érkező társaik segítségével. A fiatalok élőben követhetik majd nyomon az ünnepélyes Nobel-békedíj átadást és jelen lehetnek a Békeközpont gálakoncertjén is.

„Nagyon örülök, hogy tavalyhoz képest megsokszorozódott a jelentkezők száma. Látszik, hogy ez a korosztály nemcsak a mobiltechnológia világában járatos, hanem érzékenyen közelít a társadalmi problémák megoldásához is. Biztos vagyok benne, hogy Kornélia és Márk ötlete nemzetközi szinten is pozitív fogadtatásra talál.” - mondta el Kutas István, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója, a zsűri egyik tagja.

 

 

A zsűri tagjai:

·  Dallos-Nyers Boglárka (Bogi), énekes

·  Kutas  István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója

·  Puskás Péter, énekes, színész

·  Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség bloggere

·  Varró Szilvia, Pulitzer-díjas újságíró, az X Kommunikációs Központ vezetője

 

További részletes információ a decemberi oslói workshopról ezen az oldalon található.