2014 nem az iPadek éve

Czipperer Dia, 2014. november 28. 10:37

Az IDC legfrissebb jelentése szerint 2014 nem kimondottan kedvezett az iPadeknek és a globális táblagép eladásoknak sem. Idén minden negyedévben csökkenő eladási mutatókkal zártak az Apple masinák.

Az IDC piackutató cég adatai szerint lassulás mutatható ki a táblagépek értékesítése terén, így többek között az iPadek forgalma is csökkent. A vállalat becslései szerint idén még mindig növekvő eladásokkal számolhatunk a tabletek terén, ám a tavalyi 52,5%-os emelkedéshez képest 7,2%-ra zsugorodott az eladási ráta.

Az Apple már egy ideje küzd a csökkenő iPad eladásokkal, azonban érdemes kiemelni, hogy az Egyesült államokban még mindig domináns szereplő a piacon.
 


Az IDC két lehetséges okot említ a csökkenésre. Egyrészt a fogyasztók jobban ragaszkodnak tabletjükhöz, mint okostelefonjaikhoz, így hosszabb ideig tartják meg ezeket. A telefonok pedig egyre nagyobb méretűek lesznek, melyek jócskán „kannibalizálják” a táblagép eladásokat.

Ryan Reith, az IDC programigazgatója szerint kezdetben 2-3 éves életciklust jósoltak egy-egy táblagépnek, ám ez a tendencia nem érvényesült, hiszen a fogyasztók akár 4 vagy több évig is megtartják eszközüket.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az újabb szoftverek sok esetben a régebbi modelleket is támogatják, különösen az iOS esetében, így az emberek nem éreznek különösebb motivációt az esetleges váltásra.

Ma pedig már egy nagyobb méretű okostelefon is hasonló élményt kínál, gondoljunk csak a Nexus 6-ra, vagy éppen az Apple háza táján a legújabb iPhone 6 Plus modell is a phabletek során erősíti. Ezek a telefonok és a tabletek között helyet foglaló eszközök méretűkből adódóan már majdnem egy táblagépnek felelnek meg, az Apple iPad minihez viszonyítva pedig valószínű, hogy többen inkább egy nagyobb kijelzős iPhone mellett döntenek majd, mint hogy két drága eszközt beszerezzenek.

 

Forrás: Mashable.com; Kép: theweek.co.uk