Betiltaná a titkosított üzenetküldést az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Farkas Norman, 2015. január 13. 18:16

David Cameron brit miniszterelnök néhány nappal a párizsi merényletek után adott hangot véleményének, miszerint korlátozni kellene a titkosítás használatát a tömegek kommunikációjában, mivel az korlátozza a megfigyelhetőséget. A Cameron által elképzelt jövőbe többek közt a WhatsApp, a BBM és a SnapChat sem férhet bele.

A titkosított üzenetküldő szolgáltatásokat előszeretettel használjuk adatbiztonság frontján nyújtott előnyeik miatt, hiszen a hackerek és a kormány kíváncsi szemei előtt is falat emelnek. A gond csak az, hogy a rosszfiúk kezében borzalmas tettek feltűnésmentes megszervezését segíthetik, vagyis a terrorizmus eszközei lehetnek. Ezzel kapcsolatos aggályainak a párizsi merénylet után nem sokkal az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron adott hangot. Elmondása szerint, ha májusban újraválasztják, mindent megtesz majd a kormány által nem hozzáférhető üzenetküldő szolgáltatások betiltásáért. Így beszélt: „Megengedhetjük-e, hogy olyan kommunikációs formák létezzenek, amelyeket nem lehet elolvasni? A válaszom: nem, nem engedhetjük meg.”

 

 

Bár Cameron nem tett konkrét utalást arra vonatkozóan, hogy mely üzenetküldő alkalmazásokat tenné tiltólistára, jó esély van arra, hogy a WhatsApp, a BlackBerry Messenger (BBM) és a Snapchat is érintett lehet, akárcsak a többi új, titkosítást kínáló szoftver. Persze korai még az említett szolgáltatásokat temetni, hiszen korántsem biztos, hogy Cameron végigviszi elképzeléseit és betiltja, korlátozás alá helyezi, vagy eléri, hogy a kormány által hozzáférhető backdooral lássák el őket.

Ez nem az első alkalom, hogy a kormány és a rendvédelmi szervek a titkosítás ellen érvelnek. Nemrég például az FBI nyilvánította ki nemtetszését az Apple és a Google felhasználó-központú titkosítási gyakorlatára vonatkozóan, aminek a lényege, hogy a felhasználó kezében van a kulcs, így maguk a szolgáltatók (az Apple és a Google) számára sem hozzáférhetők az adatok.

 

 

[Forrás: Übergizmo