A felhasználók harmada nem elég elővigyázatos, mikor saját készülékéről van szó

Kütyü Magazin, 2015. január 20. 13:15

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka szívesen megosztja okostelefonját, tabletjét vagy notebookját családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival. Nem látnak ugyanis kockázatot a készülékük megosztásában, pedig a tárolt adataikat veszélybe kerülhetnek.

Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. A felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a készüléke megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, míg 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, de 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy ezeken valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókokok elérését és jelszavait is tárolhatják.

 

 

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni rendkívül veszélyes – senki nem lehet teljesen biztos abban, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ugyanakkor, azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert “nem látnak benne kockázatot”. Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, és 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.

Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere arra is felhívja a figyelmet, hogy az eszközök megosztása megnöveli a malware fertőzés és az adatvesztés kockázatát. Ezért fontos, hogy mindig legyenek biztonsági másolatok a fontos fájlokról, és töröljük azokat az adatokat, amelyek nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, különösen igaz ez az űrlapokra vonatkozó automatikus kitöltésekre, amelyeket mindenképp célszerű letiltatunk. Valamint használjunk olyan programot, amely védelmet nyújt a kiberfenyegetések ellen.

 

A felhasználók mindössze 29%-a végez biztonsági metnést minden adatáról, 11%-uk pedig soha


A Kaspersky Lab olyan megoldást kínál, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy több, különálló eszközön is biztonságos internetezést nyújtson. A
Kaspersky Internet Security — multi-device 2015 még a tapasztalatlanabb felhasználókat is megóvja attól, hogy potenciálisan veszélyes honlapokat nyissanak meg, vagy akár rosszindulatú szoftvereket töltsenek le. A vállalat biztonsági megoldása több platformot is támogat – alkalmas a Windows, OS X és Android alapú eszközök védelmére is. Valamint tartalmaz olyan, biztonságos böngészést elősegítő programokat, amelyeket Windows Phone-ra és iOS-ra is telepíthetünk. 

A program Androidra szánt változatát mi is leteszteltük már. Erről bővebben a Letöltés blogon olvashattok.