Tetoválás segíthet a cukorbetegeknek

Czipperer Dia, 2015. január 20. 15:00

A cukorbetegek számára találtak fel egy új, fájdalommentes megoldást amerikai kutatók. A tetoválásnak tűnő tapasz folyamatosan figyeli az illető vércukorszintjét.

A cukorbetegek élete nem könnyű. A vércukorszint folyamatos méréséhez kell szúrni az ujjbegyet… a többit már ismerjük. De a 21. században miért ne lehetne fájdalommentesek és kevesebb macerával járó módja a vércukorszint mérésének? 

Úgy tűnik, a hagyományos módszerek hamarosan a kukában végezhetik, legalábbis az új kezdeményezéseket tekintve. Tavaly a Google jelentette be, hogy egy olyan kontaktlencsén dolgozik, mely az illető könnyéből képes megállapítani a glükóz szintet. Most pedig ismét egy új találmány ütötte fel a fejét, amely még ennél is egyszerűbb megoldást kínál. 

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatója, Amay Bandodkar egy egészen új módszert fejlesztett ki a vércukorszint nyomon követésére. A nanomérnök szakember egy rugalmas, hajlékony szenzort alkotott meg, amely enyhe elektromos áramot használva képes megmérni a vércukorszintet.  

Használata pedig roppant egyszerű. Olyan, mintha egy matrica vagy egy tetoválás lenne, amelyet csak fel kell helyezni az illető karjára. Nem kell tehát szúrkálni magukat az embereknek, amit sokan meg sem tesznek, ezzel komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. 

Az eszköz viselése tehát fájdalommentes és könnyen cserélhető. Egy tapasz pedig akár egy teljes napot is kibír. Ráadásul nem is túl drága, mindössze néhány centbe kerül. A megoldás különlegessége továbbá, hogy a Bluetooth képességnek köszönhetően – melynek révén összekapcsolható egy mobileszközzel – az adatokat közvetlenül a doktornak is lehet küldeni, illetve felhőben is tárolhatók. 


A tetoválást már hét egészséges páciensen tesztelték, a csapat pedig már eredményeiről is beszámolt. A tesztalanyok 20 és 40 év közötti férfiak voltak. Reményeik szerint a jövőben más területeken is hasznát veszik majd a megoldásnak, vagyis segítségével más anyagokat, mint például metabolitok, gyógyszerek, drogok stb. – is kimutathatók lesznek a vérből.

 

 

Forrás: Mashable.com