Egy moszkvai színházba invitál virtuális sétára a Google

Kütyü Magazin, 2015. február 12. 10:10

A Google Street View szolgáltatásával számos helyet bebarangozhatunk, többek között különféle kulturális intézményeken is tehetünk virtuális sétát. Ezúttal egy újabb célponttal bővült a sor: a moszkvai Bolsoj Színházba látogathatnak a résztvevők, ahol online kiállítások is várják az internetezőket.

A moszkvai Nagyszínház – orosz nevén Bolsoj Színház – Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. A Bolsoj Színházban olyan zeneszerzők vezényeltek mint Csajkovszkij és Rachmaninoff, olyan operaénekesek léptek fel mint Saljapin, és Lemesev, valamint olyan balettművészek táncoltak mint Maximova és Vasiliev.

A Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők virtuális túrát tehetnek a moszkvai Nagyszínházban, közelebbről is megismerhetik eseménydús történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak. 

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszazaddal ezelőtti eredetikkel.
 


A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A Google Kulturális Intézetének oldalán a díszítés legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések ún. grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon.

A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti XIX. századi paneleket, és a Romanovok monogramját.

A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.

 

 


A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.