Okosóra lesz a jövő slusszkulcsa

Kütyü Magazin, 2015. február 13. 09:15

Az online világ villámgyors fejlődése az autóipart sem hagyja hidegen. A Continental olyan innovatív újdonságokat mutatott be év elején, mint a felhőalapú dinamikus látótér, a hajlított OLED kijelző, a környezetérzékelő-szenzorok vagy az okosóra, mely a jövő slusszkulcsa lehet. 

"A legmodernebb technika jelentősen áthatja a világ vezető autóipari vállalatainak fejlesztéseit is. A Continental-nál zajló fejlesztések során a biztonságra, a szórakozásra, az informálás és irányítás területeire helyezzük a hangsúlyt” – mondta el Helmut Matschi, a Continental Igazgatótanácsának tagja, az Interior üzletág vezetője.

A Dinamikus Elektronikus Látótér

A Continental idei innovációjának középpontjában a dinamikus elektronikus látótér (eHorizon) áll.  A rendszer a digitális térképet egy olyan nagy pontosságú és folyamatosan frissülő érzékelővé képes alakítani, amely így a puszta navigációnál sokkal több mindenre használható.

„Az eHorizon segítségével olyan változó elemek is beépíthetők a térképekbe, mint az időjárás, forgalom, vagy útépítések. Az információt számos forrásból gyűjti össze a rendszer. Alkalmazásával az autók mozgó szenzorokká alakulnak, amelyek folyamatosan adatot cserélnek az úton, a felhő szolgáltatáson keresztül” – tájékoztat Helmut Matschi.

 

 

A felhő szolgáltatásból további előnyök is származhatnak. A vállalat lágy hibrid meghajtási rendszere (48 Volt Eco Drive) felel például azért, hogy a vezetés során a lehető leghatékonyabb működési stratégiák lépjenek életbe. Ennek a rendszernek a lelke a Continental központi erőátviteli szabályozója, amely a „felhőből” nyer információkat és azok felhasználásával optimalizálja az olyan hibrid funkciókat, mint a siklás, szabadonfutás vagy energia visszatáplálás.

A Continental eHorizon rendszerének alkalmazási lehetőségei még ezen is túlmutatnak, olyan magas szintű automatizált vezetést tesznek lehetővé, amely során a rendszer még azt is képes előre jelezni, hogy mi jön velünk szembe az utcasarkon túl.

Okosóra – Intelligens slusszkulcs

A világ egyik vezető autóipari beszállítója folyamatosan dolgozik olyan fejlesztéseken, melyeknek köszönhetően a vezető már az autón kívüli környezetben is kapcsolatba tud lépni járművével. „Lehetővé tesszük, hogy a felhasználók a számukra már ismert és bevált elektronikai eszközeiket használhassák a gépjárművük kezelésekor is. A januári CES elektronikai kiállításon bemutattuk például, hogy egy okosóra miként tud távoli slusszkulcsként szolgálni” – meséli Matschi.

 

 

Az okosóra Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a Continental legújabb, kétirányú „átjáró” kulcsához, amely biztosítja az adatkapcsolatot a jármű és az okosóra között. Az okosórára telepített alkalmazás segítségével a készülék kezelőfelületén a sofőr egyszerűen kinyithatja és bezárhatja az autóját, de egyéb információcserére is alkalmas.

Hajlított és briliáns: OLED Érintőkijelző

Az érintőképernyős eszközök mindennapjaink részévé váltak, így mára a járművek esetében is elvárás, hogy rugalmas és kibővült funkciókkal ellátott érintőkijelzőkkel lássák el őket.

A Continental legújabb képernyője olyan különleges elektronikai és a kémiai úton megerősített üvegből készült, mely biztosítja a hosszú élettartamot, és hajlított kivitelezésének köszönhetően maximálisan megfelel az autóipar által támasztott igényeknek is.

Környezet érzékelő-szenzorok: Intelligencia a biztonságos és kényelmes vezetésért

Az olyan környezetérzékelő-szenzorok, mint a kamerák, radarok és lézeres távérzékelők mind hozzájárulnak a stresszmentes és biztonságos vezetési élményhez, így teljes mértékben igazodnak a Continental balesetmentes közeledést célzó alapelvéhez. A legújabb technológiák a jövőben ezt úgy segítik elő, hogy nemcsak a jármű előtti és mögötti területet érzékelik, hanem a jármű körüli teret teljesen, 360 fokban lefedik.