A Samsung DOWELL alkalmazása az okostelefon használatát a kezüket nehezen mozgatóknak

Kütyü Magazin, 2015. április 28. 16:15

Legtöbbünknek az okostelefon egy könnyen használható eszköz. Azonban, akik a felső végtagjuk fogyatékossága miatt nehezen mozgatják a kezüket és az ujjaikat egyáltalán nem számít egyszerűen kezelhető dolognak. A Samsung DOWELL nevű alkalmazása nekik jelent megoldást. 

Jelenleg a felső végtagi fogyatékossággal élők fejegeret, „hanyattegeret" (track ball) és egyéb segítő technológiákat alkalmaznak a számítógép használatához. Az ilyen eszközökkel kombinált szoftveres megoldások nagy segítséget jelentenek, mivel szükségtelenné teszik a számítógép gombok révén történő kezelését. 

Ugyanakkor az okostelefonokhoz számos speciális kézmozdulat szükséges (például a gombok érintéssel történő megnyomása vagy az ujj képernyőn való csúsztatása), s emiatt ezek a felhasználók általában nehézségekkel küzdenek az ilyen készülékek kezelésekor. Annak ellenére, hogy az okostelefonok alkalmazása egyre szélesebb körben terjed, még senki sem fejlesztett okostelefonos segédprogramokat a felső végtagi fogyatékossággal élők számára. Mostanáig. 

A DOWELL nevű alkalmazás feltelepítése, valamint az okostelefon és az USB-ről működő számítógépes segédeszköz csatlakoztatása után a felhasználó az okostelefon kijelzőjének alsó és felső részét DOWELL felhasználói felületként használhatja. A kijelző felső részén számos érintőképernyős parancs mellett lehetőség van az érintéssel és az elhúzással történő vezérlésre is. Az alsó részen pedig a felhasználó a menükhöz, a főképernyőhöz, a háttérfunkciókhoz és a Galaxy okostelefon egyéb alapvető hardveres funkcióihoz férhet hozzá. 


Az alkalmazás tesztelése során úgy ítélték meg, hogy a felső végtagjuk fogyatékosságával élők kényelmesen és hatékonyan tudják használni az okostelefont saját meglévő segédeszközeik révén is, így nincs szükség arra, hogy további drága felszereléseket vásároljanak. 

Sang-Mook Lee, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora, aki segített a DOWELL program kifejlesztésénél, a következőket jegyezte meg: „A súlyos fogyatékossággal élők számára – mint amilyen én is vagyok – az érintéssel történő kezelés az okostelefonok használatának legnehezebb része. A DOWELL azonban majdnem az összes ilyen jellegű problémát kiküszöböli, és ezzel nagyon sok lehetőséget teremt a jövőre való tekintettelA fogyatékkal élők ezentúl nemcsak kommunikációra, keresésre és sok más dologra lesznek képesek az okostelefon használatával, hanem irányíthatják is valamennyi otthoni készüléküket, hála az IoT technológiának, amely jelentősen megváltoztatja sok, fogyatékkal élő ember életét."

A DOWELL-t a Samsung Software Center alkalmazottai és a Samsung Software Membership fejlesztette ki. Ez utóbbi egy olyan szervezet, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson az egyetemi hallgatók és friss diplomások számára a szoftverekkel kapcsolatos szaktudás megszerzéséhez. A DOWELL a legtöbb Samsung okostelefonon használható (a Galaxy S3-tól a legújabb modellekig bezárólag), és az év harmadik negyedévében lesz elérhető.