Tízmagos mobilchippel rukkolt elő a MediaTek

Czipperer Dia, 2015. május 12. 14:40

A MediaTek bemutatta legújabb, háromklaszteres mobillapkáját, A Helio X20-at, amely összesen tíz magot tartalmaz.

A MediaTek a konkurensekkel versenyre kelve egy új, tízmagos mobilprocesszorral rukkolt elő. A cél, hogy a Samsungot és a Qualcommot túlszárnyalja. Az új Helio X20 névre keresztelt lapka összesen 10 magot tartalmaz. A négy- és nyolcmagos társaktól eltérően, melyek két csomópontot (klaszter) tartalmaznak, a MediaTek chipje hármat, és két plusz maggal többet pakoltak bele. 

A lapkában négy ARM Cortex-A53 mag dolgozik 1,4 GHz-es órajelen a kisebb energiát igénylő feladatok elvégzésére, valamint szintén négy 2 GHz órajelű Cortex-A53 mag a jobb teljesítmény és az erőegyensúly fenttartása érdfekében. A további két legütősebb, 2,5 GHz órajelű Cortex-A72 magot pedig kifejezetten a nagyobb teljesítményt igénylő feladatokhoz tervezték.

Mindegyik kalszter a MediaTek Coherent System Interconnecttel (MCSI9 van kapcsolatban. A vállalat elmondása szerint a 20 nm-es gyártási eljárással készült lapka 30%-kal több energiát takarít meg, mint a két csomópontos megoldások. Teljesítmény terén pedig 40%-kal jobbat garantál.


GPU fronton a Helio X20 egy ARM Mali-T800-as GPU-t kapott, amely, hasonlóan a csúcskategóriás T880-hoz 700 MHz-es órajellel dogozik, és négy maggal felszerelve érkezik.

A MediaTek az újdonságot az év második felében hozza forgalomba, és a várakozások szerint a különféle eszközökben 2016 elején kaphat helyet.
 

 

 

Forrás: Techspot.com