Új típusú számítógépes memóriát mutatott be az Intel és a Micron

Kütyü Magazin, 2015. július 29. 16:40

Az Intel Corporation és Micron Technology bemutatta a 3D XPoint nevű technológiáját. Ez egy olyan nem felejtő memória, amely teljesítményével forradalmasítja az eszközök és szolgáltatások körét, amelyek esetében különösen fontos, hogy nagy mennyiségű adathoz rendkívül gyorsan lehessen hozzáférni. 

A már gyártás alatt álló 3D XPoint a számítógépes memóriák teljesen új kategóriáját képezi: utoljára 1989-ban jelent meg hasonló megoldás – ebben az évben mutatták be a manapság többek közt SSD-meghajtókban és memóriakártyákban alkalmazott NAND flashmemóriát.

A 3D XPoint technológiával a NAND technológián alapuló memóriáknál akár ezerszer gyorsabb és akár ezerszer strapabíróbb is, a felhasznált különleges összetevőknek köszönhetően pedig azonos méret mellett tízszer annyi adatot képes tárolni, mint a hagyományos memóriák.

Az Intel szakértői mindennapi példákon keresztül is szemléltetik az új memóriatípus előnyeit:  


Napjainkban óriási mennyiségben keletkeznek digitális adatok, egy nemrég készült felmérés szerint egy évben 4,4 zettabájt (vagyis 4,4 trilliárd bájt) adat keletkezik, ami 2020-ra 44 zettabájtra bővül majd. Az egyre nagyobbra növő adathalmazból egyre nehezebb hasznos információkat leszűrni, ezért kulcsfontosságú az ilyen elemzéseket jelentősen felgyorsító 3D XPoint technológia megjelenése.
 

Az Intel és a Micron megoldása segíthet egészségügyi kutatásokban, gépi tanulásban, betegségek nyomkövetésében, míg pénzügyi rendszerekben a visszaélések gyors kiszűrésére alkalmas. Ennél hétköznapibb felhasználási területeken is teret hódít majd a 3D XPoint, alkalmazása nélkülözhetetlen lesz ahhoz is, hogy videojátékokat futtathassunk 8K-s felbontásban.