Gyorsítsuk az innovációt az ITU Telecom World 2015 konferencián

Kütyü Magazin, 2015. augusztus 11. 11:28

Október 12. és 15. között rendezik meg hazánkban, Budapesten az ITU Telecom World konferenciát, melynek fókuszában idén a KKV-k szerepvállalása és az új innovációk állnak.

A technológia és az innováció mindig is kéz a kézben járt egymással, de talán soha nem volt még ennyire szoros a kapcsolat, mint napjainkban, amikor mindenki összekapcsolódik mindenkivel és létre tud hozni bármit. A hatékony innováció már nem a nagyvállalatok és nagy nemzetek kiváltsága többé. Az elmúlt évtized legradikálisabb újdonságai a hagyományos piacok határairól kerültek ki: többek között a hatalmas népszerűségnek örvendő kenyai M pesa mobilfizetési megoldás, amely már az egész afrikai kontinensen elérhető és a világ számos pontja számára szolgál esettanulmányként. 

Ezek a folyamatosan születő technológiai megoldások újradefiniálják az iparágat – elegendő csak az 5G sztenderdekre épülő jövőbeli mobilkommunikációs technológia kialakítását vagy az IoT és a felhő-megoldások folyamatos fejlődését említeni.   

A neuro-, bio- és nanotechnológia, a robotika vagy a 3D/4D nyomtatás már nem csak jövőbeli elképzelések, hanem itt és most zajló jelenségek. Emellett a folyamatosan felhalmozódó hatalmas adattömeg  - a Big Data – új üzleti modelleket és megoldásokat hív életre az adatelemzés, az adatok kereskedelmi felhasználása és az adatvédelem területén.

Az innováció és az általa előidézett változás hatása tehát rendkívül nagy hatást gyakorol a társadalmi és üzleti életre egyaránt. Szektorokon átívelő partnerségek és újdonsült együttműködési formák nyújtanak lehetőséget az innováció továbbításának. Többek között ezekről a hatásokról és kooperációkról lesz szó az ITU Telecom World 2015 fórumbeszélgetésein.

A KKV szektor is egyre nagyobb szeletet ragad magához az innovációs ökoszisztémában. Egyes országokban a GDP közel 60%-át teszik ki azok a helyi vállalkozások által elindított innovációs folyamatok, amelyek fenntartható módon képesek növelni a gazdasági értéket. Emellett az innováció táptalajául szolgáló tudásalapú gazdaság számos új munkahelyet rejt magában, amely szintén hatalmas segítséget ígér az innováció-alapú nemzetek számára.

Az október 12-15. között Budapesten megrendezendő ITU Telecom World 2015 konferencia is a KKV-k szerepvállalására helyezi a hangsúlyt, amely vállalkozások számára egy olyan platformot kíván nyújtani, ahol meg tudják osztani egymással újító megközelítéseiket és létre tudnak hozni egy globális együttműködést. Az új technológiák adoptálása és az új tendenciák adaptálása, így az ICT iparág sikere is ezeknek a kis-és középvállalkozásoknak a kezében van.  

 

 

 

A “Gyorsítsuk fel az innovációt” fórumbeszélgetés három fő témát érint az innováció társadalomra gyakorolt hatását kiemelve. A digitális átalakulás, a digitális lehetőségekhez való hozzáférés kiszélesítése és a hálózatosodott jövőbe fektetett bizalom növelése szerepel a főbb pontok között. 

További információk az ITU Telecom World 2015 oldalán.