Hangvezérelt okosotthon rendszert mutatott be az ABB

Kütyü Magazin, 2015. szeptember 9. 15:18

Az ABB a berlini IFA szakkiállításon mutatta be legújabb okosotthon rendszerét.  Az új free@home rendszer 60 funkciót vezérel és eseményvezérelt logika  alkalmazásával a folyamatok kombinálását is lehetővé teszi.

Az ABB az IFA fogyasztói elektronikai kiállításon bemutatta a világ legfejlettebb, hanggal vezérelhető okos lakásautomatizálási rendszerét. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a vevők hangalapú paranccsal vezéreljenek 60-nál is több funkciót egy tipikus intelligens otthon környezetét szabályzó alkalmazások teljes tartományában, amely magába foglalja a világítást, a fűtést, árnyékolás vezérlését és az ajtónyitást is.

Az ABB tavaly jelent meg a piacon a free@home termékével, melynek segítségével a rendszert kiépítők egyszerűbben tudnak otthonautomatizálási lehetőségket kínálni, kihasználva az internet nyújtotta előnyöket. Az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről irányítható rendszer leegyszerűsíti számos olyan funkció kezelését, amely a vevő igényeinek megfelelő otthoni környezet tud teremteni.  A most bevezetett hangalapú vezérlés még tovább egyszerűsíti az otthonautomatizálást.

Axel Kaiser az ABB Living Space Product Group vezetője elmondta, céljuk, hogy az otthonautomatizálást minden korábbinál egyszerűbbé tegyék, és a free@home-mal új piaci lehetőségeket találjanak meg. Folytatják a termék funkcionalitásának továbbfejlesztését, és a legújabb hangalapú vezérlés a felhasználói komfort és kényelem megteremtését szolgálja. Sötétedés után haza érve, csak ennyit kell mondani: „előszoba világítást bekapcsolni”, és a fények bekapcsolnak, majd a ház elhagyásakor adja ki az utasítást: „világítást kikapcsolni”, és a rendszer végrehajtja az utasítást.
 


A digitális kutatási szolgáltatásokra specializálódott BI Intelligence szerint az otthonautomatizálási készülékek piaca 2014-ben meghaladta a 61 milliárd dollárt, és ez a szám 2019-re eléri a 490 milliárd dollárt, ami kb. évi 50%-os növekedést jelent.

A felhasználók a szobák és a terek megnevezése szerint programozhatják a rendszert. Úgy is be lehet állítani, hogy a kiadott utasítás végrehajtását hang üzenetben visszaigazolja. Így amikor a felhasználó kiadja az utasítást: „redőnyöket leengedni a nappaliban”, ez a hangüzenet érkezik: „a nappaliban minden redőny leengedve” stb. A felhasználók kérdéseket is feltehetnek a funkciók állapotával kapcsolatban. Például: „Tamás szobájában le van-e kapcsolva a lámpa?”, és a rendszer választ ad a feltett kérdésre.

Az ABB egy hibrid beszédfelismerő megoldást épített be, amely a nyelvtani alapú beszédfelismerést egy statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. A rendszernél természetes beszéd alapú és „parancsalapú' utasítás is lehetséges, így a felhasználó azt is mondhatja, hogy „kérem, kapcsolja fel a nappali világítását”, vagy „nappali-világítás-be”. A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a felhasználó szándékát és a szövegkörnyezetet. Nincs szükség betanításra, mivel a beszédmodell a rendszerbe programozott szavak (az emeletek, a szobák és a vezérelt funkció elnevezése) segítségével tud alkalmazkodni. A szükséges adatokat a szövegkörnyezetből, illetve egy kiterjedt hangkönyvtárból gyűjti össze. Ha az utasítás nem elég teljes körű, kiegészítő információkat kér a felhasználótól.

További fejlesztésnek számít az új, Műveletek menü, amely különböző folyamatok kombinálását teszi lehetővé az eseményvezérelt logika segítségével. Például, ha a szobahőmérséklet túllépi a 25 °C-ot, lehetőség van a redőnyök automatikus leengedésére. Ha működésbe lép a mozgásérzékelő, a rendszer e-mailben vagy okostelefonon értesíti a felhasználót az adott működésről.

Az otthonautomatizálási megoldás Németországban, Hollandiában és Ausztriában a Busch Jaeger márkanévvel, míg az összes többi országban az ABB márkanév alatt kerül forgalomba.

Az ABB Next Level stratégiájával összhangban, a vállalat olyan termékújítások révén ér el üzleti növekedést, amelyek az internet előnyeit kihasználva nyitják meg az utat a növekvő otthonautomatizálásban rejlő lehetőségek felé. A vállalat célja, hogy intelligens megoldások alkalmazásával növelje az otthonok kényelmét és javítsa energiahatékonyságukat és biztonságukat.