Elkészült Budapest első, akadálymentes mobil turistatérképe

Kütyü Magazin, 2015. szeptember 11. 15:53

Bemutatták a Magyar Turizmus Zrt. a Seed Star Battle startup verseny nyertese által fejlesztett innovatív, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobilapplikációt. A kerekesszékesek életét megkönnyítő, web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is hozzájárulhat. 

Sajtótájékoztastón mutatták be Budapest első, mobilos turistatérképét, amely teljesen akadálymentes. A rendezvényen több vegyes, kerekesszékes és járó csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az új alkalmazást. 

A fejlesztést bemutató sajtóbeszélgetésen a Route4U képviselői elmondták: egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerekesszéket használók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvehetők és akadálymentesség szempontjából értékelhetők.


Az alkalmazás már letölthető a Google Play áruházból, idén év végéig iPhone-ra is elérhető lesz. Az akadálymentességi információk az applikáción kívül egy nyilvános weboldalon is megjelennek többek között színkódolással.

Az akadálymentes mobilalkalmazás csapata a májusi Seed Star Battle nemzetközi startup verseny első helyezettje lett, melynek köszönhetően megnyerte a DBH SeedStar egymillió forint értékű mentorprogramját, továbbá fél éves PR szolgáltatást a LEWIS PR jóvoltából, illetve részt vehetett a Seed Star Battle nemzetközi startup verseny prágai fordulójában.