Jövőre a Lufthansa járatain is lehet majd internetezni

Kütyü Magazin, 2015. szeptember 24. 08:55

A Lufthansa bejelentette, hogy egy éven belül a légitársaság rövd- és középtávolságú járatain is lehet majd internezetni.

2016 kora nyarától a Lufthansa első európai légitársaságként szélessávú internet-kapcsolódást tesz lehetővé a rövid- és közepes távolságú járatain. Ennek segítségével a Németországon, illetve az Európán belüli járatok utasai a szélessávú csatlakozással teljes kommunikációs szabadságot élvezhetnek a felhők felett.

A Lufthansa nemrégiben valamennyi interkontinentális járatán elérhetővé tette a FlyNet szélessávú internet, ezt szeretnék tovább folytatni azzal, hogy a rövid- és közepes távolságú járatokon is elérhetővé tesk ezt a szolgáltatást. Európán belül mi leszünk az első légitársaság, amely az otthon megszokott netes szörfözés minőségét és sebességét teszi elérhetővé a fedélzeten. Erről Carsten Spohr, a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsának elnöke beszélt.

A Lufthansa és technológiai partnerének, az Inmarsatnak a szolgáltatása az Inmarsat Global Xpress legmodernebb szélessávú műholdas technológián alapul (Ka-sávszélesség) és zökkenőmentes, megbízható lefedettséget biztosít minden rövid- és közepes távolságú járaton. Az Inmarsat nemrégiben állította a harmadik műholdját pályára és a Lufthansa lesz az első légitársaság, amely igénybe veszi a szolgáltatást, amely következtében az utasok wifis kapcsolatot létesíthetnek a fedélzeten mobil eszközük segítségével.

A szolgáltatással nem csupán az e-mailek lesznek elérhetők, hanem számos alkalmazás is, illetve a felhasználók akár streamingelhetnek is. Az utasok ezen kívül SMS küldésre és fogadásra, illetve amennyiben előfizetői szerződésük lehetővé teszi, adatszinkronizálásra is lehetőségük lesz. Az utasok egyöntetű igénye alapján hanghívások a fedélzetről továbbra sem kezdeményezhetők.

Valamennyi szükséges rendszert és elemet a Lufthansa Technik fog felszerelni a repülőgépekbe, amely vállalat már kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a gépek átalakításának területén. A munka nem csupán a beszerelést foglalja magában, hanem valamennyi légügyi és engedélyezési eljárásban előírt módosítást is.

A jól működő szolgáltatáshoz szükséges műszaki infrastruktúrát a Lufthansa Systems biztosítja. A vállalat munkája egyrészt a repülőgépen vezeték nélküli csatlakozás üzembe helyezéséből, illetve egy internet-oldal működéséhez szükséges szoftverfejlesztésből áll.

A Lufthansa Systems és a Lufthansa Technik mindezeken felül egy olyan hosszú távú partnerséget alakít ki, amely más légitársaságok számára is lehetővé teszi a modern informatikai platform, a BoardConnect igénybevételét, amely a szélessávú internet biztosítása mellett számtalan más célra is igénybe vehető. A Lufthansa Csoport és a jövőbeni egyéb ügyfelek egyaránt élvezhetik a két cég közötti partnerség előnyeit, a kiegészítő szolgáltatásokat és az alacsonyabb kockázatokat.
 


A Lufthansa 2017-ben részt vesz egy európai hibrid-hálózat tesztprogramjában, amely a Deutsche Telekom LTE földi hálózatát kombinálja az Inmarsat műholdas technológiájával. Ez az innovatív és ígéretes fejlesztés jelentős költségmegtakarítással jár, egyúttal rugalmasan adaptálható a jövőbeni szélessávú internetes adatátviteli igényekhez. 2017-től a Lufthansa már élesben szeretné tesztelni ezt a megoldást. 

A Lufthansa volt a világon az első olyan légitársaság, amelynek menetrend szerinti járatán szélessávú internetkapcsolat volt elérhető. Az első járat 2003. január 15-én szállt fel. A megbízható internet szolgáltatás jóllehet rendkívüli népszerűségre tett szert az utasok körében, 2006-ban a légitársaság megszűntette azt, mivel a szükséges műholdak már nem voltak használatban. 2010 decemberében ismét a Lufthansa volt az első légitársaság, amely internetes kapcsolatot biztosított az interkontinentális járatain. A FlyNet névre keresztelt megoldás az idei év kezdetétől már a Lufthansa mind a 106 nagy távolságú járatán elérhető és a légitársaság rendelkezik a világ legnagyobb, internet kapcsolatot elérhetővé tevő nagy távolságú repülőgép-flottájával.