Túl sok stresszt okoz a gyerekeknek az okostelefon

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 8. 17:20

Kommunikációs stresszt okoz a gyerekeknél a túlzásba vitt okostelefon-használat - derül ki a Mannheimi Egyetem felméréséből.

Az NRW észak-rajna-vesztfáliai film- és médiaalap megbízásából készült felmérés során a kutatók félezer 8 és 14 év közötti gyereket, illetve szüleiket kérdezték ki szokásaikról, ilyenformán az eredmények reprezentatívak erre a korcsoportra.

Minden negyedik gyerek bevallotta, stresszt okoz nála, hogy folyamatosan kommunikál a különféle üzenetközvetítő applikációkon, például a WhatsAppon. Minden tizedik fiatal mobilhasználó - a megkérdezettek 8 százaléka - olyan gyakorisággal használja okostelefonját, hogy az már a szenvedélybetegség kialakulásának kockázatával fenyegeti.

 

 

A megkérdezettek csaknem fele ismerte el, hogy telefonja gyakran eltereli a figyelmét a házi feladatról. Minden ötödiknek (20 százalék) támadtak iskolai gondjai amiatt, mert túl sokszor matatott a mobilon.

Minden hetedik gyerek (17 százalék) kifogásolta, hogy barátaival túlzottan lerövidültek a valódi kontaktusaik. Minden tizedik megkérdezett élt már át digitális zaklatást vagy rekesztették már ki WhatsApp-csoportból.