A memóriaszegmensbe fekteti a pénzt az Intel

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 26. 11:50

A nem-volatililis (nem felejtő) memória szegmensbe fekteti a pénzt az elkövetkező években az Intel. A vállalat csaknem 5,5 milliárd dollárral növeli beruházásait 

Az Intel a memóriaszegmensben növeli beruházásait. A cég a Micron Technology amerikai technológiai vállalattal közösen idén júliusban mutatott be egy teljesen új típusú, nem felejtő memóriatípust, a 3D XpointT technológiát.

Az Intel korábbi közleménye alapján az új memóriatípus előnyeiről elmondható, hogy ha az utasszállító repülőgépek sebessége gyorsulna olyan mértékben, mint a 3D XPoint révén a memóriák, San Franciscóból Pekingbe repülni nem 12 óráig, csupán 43 percig tartana. A 3D XPointon alapuló memóriák tartóssága annyival jobb a NAND flashmemóriákhoz képest, mintha egy autóban elegendő lenne 3 millió mérföldenként olajat cserélni.

 


 

Az SSD-meghajtókban használatos NAND flashmemóriáknál mintegy ezerszer gyorsabb és ezerszer tartósabb új technológia nemcsak az otthon használt számítógépeket forradalmasítja, óriási sebessége a hatalmas adathalmazok valós idejű elemzését is megkönnyíti.

A több milliárd dolláros beruházás keretében az Intel kibővíti Kína Dalian városában lévő gyárát azért, hogy a növekvő SSD igényeket ki tudja elégíteni, a gyárban a 3D NAND technológiájának gyártása előreláthatóan 2016 második felében kezdődik meg.

Az SSD memóriaegységek félvezető memória áramkörökből épülnek fel és a hagyományos merevlemezes adattároló egységekkel ellentétben nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, valamint jóval kisebb az energiaigényük is. Az SSD memóriaegységek világpiaci forgalma 2014-ben 11,58 milliárd dollár volt, ami az idén 13,12 milliárd dollárra, 2016-ra pedig 14,12 milliárd dollárra emelkedik.

Az IHS piackutató vállalat prognózisa szerint az SSD memóriaegységekkel szerelt notebook számítógépek részaránya az idei 30 százalékról 2017-re már 50 százalékra emelkedik a merevlemezes meghajtókkal szerelt készülékek kárára.