Ericsson inkubátor az 5G magyarországi előmozdítására

Kütyü Magazin, 2015. november 30. 09:40

Az Ericsson Magyarországon, a budapesti kutatás-fejlesztési központjában megnyitotta az Ericsson Garázst, ami az "5G-t Magyarországnak" program elsődleges központja lesz.

Az Ericsson Garázs egy inkubátor, ahol összefoghat a Hálózatba Kapcsolt Társadalom ökoszisztémájának valamennyi szereplője, többek között a szolgáltatók, a tudományos élet, a start-up vállalkozások és más iparágak képviselői.

Az „5G-t Magyarországnak” a közelmúltban elindított „5G-t Európának" program része. A tervek szerint a lehetséges 5G megoldások ipari kísérleti üzemét végeznék el olyan területeken, mint például a „Dolgok Internete” (IoT), az energia és közműszolgáltatások, biztonság és védelem, állami infrastruktúra és kiskereskedelem. Feladatai közé tartozik majd a közös innováció és prototípusfejlesztés, továbbá bemutatók szervezése a szolgáltatók és a vállalkozások számára.

 



Az 5GEx célja, hogy lehetővé tegye egy egységes, számos szolgáltatót és technológiát felvonultató európai 5G szolgáltatási piac létrejöttét.

A projekt kiemelt célja a több tartományon átnyúló szolgáltatások összehangolásának támogatása több adminisztrátor esetén, illetve több tartományt egyedül üzemeltető adminisztrátor esetén. Ez az összehangolás összhangban áll majd az NFV (Network Functions Virtualization) és a szoftveresen meghatározott hálózati technológiákkal. A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) hálózati és szolgáltatási komponensek képesek lesznek vegyíteni a többpartneres (multi-vendor), heterogén technológiai és erőforrás környezeteket.

A budapesti Ericsson Garázs megnyitásával egy időben egy egész Európára kiterjedő innovációs versenyt hirdet a cég azzal a céllal, hogy az európai ökoszisztémát a Hálózatba Kapcsolt Társadalomban alkalmazható, kihívást jelentő és értékes alkalmazások létrehozására ösztönözzék. Az innovációs verseny győztesei amellett, hogy értékes jutalmakban részesülnek, lehetőséget kapnak arra is, hogy prototípus ötleteiket a budapesti Ericsson Garázsban tartott bemutatón hasznosításra felajánlják.