A Samsung az SK Telecommal tesztelte az SDN technológiák EPC hálózatokra gyakorolt hatását

Kütyü Magazin, 2015. december 8. 11:45

A Samsung bejelentette, hogy a dél-koreai SK Telecom szolgáltatóval együtt végzett koncepcióhatékonysági vizsgálata során sikeresen bizonyították a Telco cég SDN (Software-Defined Networking) technológiára épülő mobilhálózatának kompatibilitását.

A működőképességet a Samsung által fejlesztett technológiák, így a Samsung LTE hálózata, a több SDN kapcsolóval felszerelt virtualizált EPC és egy olyan SDN kontroll segítségével tesztelték, amely képes irányítani az adatforgalom áramlását. A tesztelés során használt rendszer a hálózaton belül több átviteli utat szimulált és lehetővé tette, hogy az applikációk és a felhasználók által generált forgalom a legoptimálisabb úton fusson végig. A szimuláció során az SDN-rendszer még a csatlakozási pontok túlterheltsége és hibája során is biztosította a forgalom átirányítási képességét, ezáltal maximalizálta a működési hatékonyságát és kiküszöbölte a felhasználói élmény csökkenését.

A rendszer sokkal közvetlenebb és hatékonyabb módon tette lehetővé a felhasználói és a vezérlő sík elválasztását. Ez a későbbiekben fontos szerepet játszhat majd az IoT (Internet of Things) technológia megvalósulásában, hiszen az eszközök és az érzékelők közötti kommunikáció ugrásszerű emelkedése miatt a felkészületlen telekommunikációs hálózatok túlterhelésének lehetősége megnövekszik. Az adatforgalom többféle típusa is bekerült a szimulációs modellbe abból a célból, hogy a rendszer routing és a felhasználói sík elválasztásának képessége is bebizonyosodjon.

Seongyong Park, a Samsung Electronics elnökhelyettese és újgenerációs hálózatokért felelős csoportjának kutatás és fejlesztési vezetője szerint a demonstráció eredményei ízelítőt nyújtanak az SDN alapú rendszerekben rejlő izgalmas, új mobilhálózati lehetőségekből. Úgy véli, az eddigi eredmények hűen tükrözik az innovációs potenciált, amelyet a mobiliparban képviselnek.


Jin-hyo Park, a dél-koreai szolgáltató alelnöke és hálózati technológiák központjának vezetője kifejtette, hogy az adatforgalom mobilhálózatokon történő hatékony átvitele mindinkább kulcsfontosságúvá válik, ahogy az egyre növekvő mobil adatmennyiségre és differenciált hálózati szolgáltatásokra való igényt szeretnék kielégíteni. Ez a megvalósíthatósági demonstráció szerinte fontos első lépést jelent ezen az úton.

A Samsung és az SK Telecom az 5G hálózatok kiépítéséhez alapvető technológiaként tekint a szoftverek által vezérelt hálózatokra, és a virtualizált hálózati funkciók alkalmazására. A két cég ezért jelentős erőfeszítéseket tesz a hálózati kapacitás, a flexibilitás, valamint a késleltetés fejlesztésére, illetve az üzemeltetési költségek minimalizálására. A most megvalósult demonstráció szorosan követi a Samsung AdaptiV Core platformjának, ezen belül AdaptiV vEPC és AdaptiV vIMS megoldásainak augusztus és szeptember folyamán már megvalósult üzembe helyezését az SK Telecomnál.