20 év múlva a robotok dolgozhatnak helyettünk

forrás: Prím Online, 2015. december 24. 11:12

A Minden tudás stábja egy robotkonferencia apropóján járta körbe az a kérdést, vajon milyen jellegű feladatokat bízhatunk a gépekre, és melyeket nem. Kiderült többek között az is, néhány év múlva ogyan rendeződik át a munkaerőpiac.

Egy fejlesztő az M1 Minden tudás című műsorban úgy nyilatkozott, ugyan a mesterséges intelligencia még nincs olyan szinten, hogy egy emberi lényt helyettesítsünk, de a gépek kiválóan alkalmasak arra, hogy a gépies munka mennyiségét csökkentsék mondta an.

Japánok számoltak be nemrég arról, hogy a nemsokára robotok fogják betölteni a munkahelyek felét. A Nomura Kutatóintézet munkatársai több mint 600 munkaformát vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy 49 százalékukhoz nincs szükség emberi munkaerőre.

A tokiói nemzetközi robotkiállításon romok alatt, túlélők után kutató robotokat mutattak be. Az embert helyettesítő gépeket három kategóriában vonultatták fel: az ipari, a szolgáltató és a szórakoztatási szektorból.

A Tallinni Műszaki Egyetem kutatói például egy víz alatt serénykedő robot prototípusát alkották meg, hogy segítségével hajóroncsok után kutassanak. Az ipari jellegű robotok mellett a kiállításon bemutattak olyan humanoid robotokat is, amelyeket társnak terveztek idősek mellé, beszélgetni lehet velük egyszerűbb, hétköznapi dolgokról. Az esemény középpontjában az Oszakai Egyetem élethű női modellje állt.

Az MI-vel ellátott robotok elterjedése azonban számosetikai kérdést is felvet. A munkaerőpiac robotizálása pedig nem csupán a technikai kérdés, hanem az is lényeges szempont, hogy az emberek miként találnak maguknak elfoglaltságot, ha a feladatokat robotok végzik el helyettük.

Forrás: M1/Minden tudás / hirado.hu