Új klaviatúra teszi kényelmesebbé a gépelést

forrás: Prím Online, 2015. december 28. 09:00

Speciális billentyűzetet terveztek magyar fiatalok professzionális felhasználók részére. A klaviatúra középen bármikor szétszedhető, a két oldal akár egy szék karfájára is felszerelhető.

A hagyományos billentyűzet használatakor valójában természetellenes pozícióban van a kezünk, hiszen folyton mozgatnunk kell, hogy a különféle billentyűzetblokkokat elérjük.

Ez a kényelmetlenség adta az ötletet Monda Lászlónak, aki Völgyi Andrással újragondolta a számítógép billentyűzetét. Találmányuk, az Ultimate Hacking Keyboard egy mozdulattal két külön részre szedhető.

 



Az ötlet még 2007 augusztusában jött – mesélte a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Monda László, aki szoftverfejlesztő, és a hardverhez nem értett. A következő években nagyon sok mindent kellett megtanulnia – például a 3D nyomtatást, amellyel a prototípus házát készítették el, vagy a nyomtatott áramkörök tervezését.

Társa a projektben Völgyi András gépészmérnök, aki a billentyűzet házát tervezte, illetve a mechanizmust, amellyel a két fél összeolvad.

Az első prototípuson még nem lehetett gépelni, a második generációson már igen, de annak még nem volt műanyag háza. Jelenleg az ötödik generációs prototípusnál tartanak, és úgy látják, a hetedik-nyolcadik generáció lehet a végső termék, amely már tömegesen gyártható lesz.

Teljesen osztott billentyűzet, amely fizikailag két félből áll, létezik ugyan a piacon, olyan azonban nincsen, amely összekapcsolható, vagy amely plusz modulokkal kiterjeszthető - számolt be Monda László. A klaviatúrájuk specialitása, hogy további kiegészítők kapcsolhatók hozzá: trackball, touchpad, trackpoint. A plusz modulokkal anélkül lehet vezérelni az egeret, hogy a kezünket elmozdítanánk.

 



A világon egyedülálló az a funkció is, hogy a billentyűzet hátulján található csavarmenetekkel a felhasználó akár a karosszékéhez is rögzítheti a billentyűzetfeleket.

A két magyar fiatal találmánya közösségi finanszírozású kampánnyal valósul meg. A támogatók a befizetett összeggel kedvezményesen megvásárolhatják majd a billentyűzetet, amelynek a tömeggyártása 2016 júliusában kezdődik majd.