CES 2016: bemutatkozott a világon első, keret nélküli, ívelt kialakítású SUHD TV

Kütyü Magazin, 2016. január 9. 11:03

A Samsung a CES-en mutatta be 2016-os SUHD TV kollekcióját. A nanokristály kijelzővel felszerelt új készülékek a legélethűbb képminőséget, szemet gyönyörködtető dizájnt, átgondolt felhasználói élményt és a tartalmakhoz való még könnyebb hozzáférést kínálnak. Az új készülékekkel a gyártó a globális piacon betöltött vezető szerepének megszilárdítását tűzte ki célul, egy újabb évtizedre.

Az újonnan bemutatott televíziók a nanokristály kijelző technológiának köszönhetően páratlan képminőséget nyújtanak. A világon elsőként alkalmazott, keret nélküli, ívelt kialakítás révén minden szögből esztétikusak, miközben az okos funkciók gondoskodnak arról is, hogy a felhasználói élmény még teljesebbé váljon, és minden szórakoztató tartalom egy helyen, könnyedén elérhető legyen. Ezen felül a teljes 2016-os SUHD TV kínálat támogatja az IoT hub technológiát, azaz a televízió kezelőfelületként is szolgál, amelyről az okos otthonok minden berendezése irányítható. 

„Új SUHD TV-inkben is megtestesül az innovatív szemléletmódunk, amely szerint arra helyezzük a hangsúlyt, ami vásárlóinknak leginkább számít: tökéletes képminőséget kapni otthoni körülmények között – mondta el Hyun Suk Kim, a Samsung Electronics Visual Display üzletágának elnöke. – 2016-ban minden eddigi eredményünket túlszárnyaljuk majd annak érdekében, hogy a dizájn, a mérnöki megoldások és a szakértelem igazán figyelemre méltó szinergiáját valósíthassuk meg” – tette hozzá. 

 

Samsung SUHD TV-k nanokristály kijelzőkkel: Verhetetlen képminőség

A most bemutatott SUHD TV-k a világon egyedüliként kadmiummentes, 10 bites nanokristály kijelzővel készültek, így minden eddiginél valósághűbb képélményt, lenyűgöző fényerőt, kivételesen éles kontrasztokat és a Samsung eddigi készülékei közül a legélethűbb színeket jelenítik meg. 

Egy amerikai felmérés szerint* az ottani felhasználók nagy többsége (86 százalék egy átlagos munkanapon, hétvégén 85 százalék) világos szobában néz TV-t, mindössze 14 -15 százalékuk teszi ezt sötét környezetben. Éppen ezért a Samsung úgy tervezte új SUHD TV-it, hogy azok a környezet fényviszonyaitól függetlenül optimális képélményt nyújtsanak. 

Minden idei SUHD modell rendelkezik HDR (High Dynamic Range) támogatással: a sötét és világos tónusú képek közti magasabb kontrasztot az 1000 nites HDR fényerősség biztosítja. A természet által inspirált új Ultra Black technológia jelentősen csökkenti a fény visszaverődését, ezzel tovább javítva a képminőséget. Hasonlóan például az éjjeli lepkéhez, amely éjszaka jobban lát azáltal, hogy szeme elnyeli a kevés természetes fényt is, a tévék esetében ez a fényelnyelő képesség a tükröződést minimalizálja. 

 

360 fokos dizájn – Páratlan, teljes körű élmény

Négy évvel az után, hogy bemutatta a világ első ívelt tévéit, a Samsung tervezte a legelső keret nélküli ívelt képernyős készüléket is, a KS9500 SUHD TV-t.  

Az alapesetben határoló elemként funkcionáló keret nélkül a néző zavartalanul adhatja át magát annak, ami igazán lényeges: a képernyőn látható, lebilincselő tartalomnak. Összhangban ezzel a dizájn szemlélettel, a Samsung arra törekedett, hogy elhagyjon minden felesleges elemet. Még a csavarok is lekerültek a készülék hátuljáról, hogy a tévékészülék egy elegáns, minden szögből tökéletes esztétikai élményt nyújtó tárgyként is megállja a helyét. 

 

Határtalan szórakozás zavartalanul, egyetlen forrásból, egy távirányítóval

A Tizen operációs rendszer jóvoltából az új Samsung SUHD TV-ken lényegesen könnyebb a tartalmak, szolgáltatások kezelése: a filmektől a játékokig és műsorral kapcsolatos információkig mindent egy helyen érhetnek el a felhasználók. 

 

A TV válik az összekapcsolt otthonok vezérlőegységévé

A Samsung minden 2016-os SUHD készüléke támogatja majd a gyártó és a SmartThings által kifejlesztett IoT hub technológiát. Az SUHD TV-k több mint 200 SmartThings kompatibilis eszközhöz tudnak majd csatlakozni és képesek lesznek irányítani is azokat, legyen szó a bejárat ellenőrzéséről, az ajtó bezárásáról vagy épp a villany lekapcsolásáról.

Az új funkció növeli a szórakozás élményét is. A felhasználók beprogramozhatják a készüléket, hogy már a bekapcsoláskor a számukra optimális beállításokkal induljon el, illetve automatikusan aktiválja a soundbar és a surround rendszert is, új szintre emelve ezzel a televíziózás élményét. A SmartThings kompatibilis eszközökhöz való teljes körű csatlakoztatás elérése érdekében ajánlott a SmartThings kiterjesztésű USB adapter használata.

 

A Samsung első Ultra HD Blu-ray lejátszója

A Samsung bemutatta az első UHD Blu-ray lejátszóját, az UBD-K8500-at is, amely amellett, hogy HDR kompatibilis, egy átlagos Blu-ray lejátszóhoz képest négyszeres felbontással és hatvannégyszer szélesebb színtartomány megjelenítő képességgel rendelkezik. A készülék előlapi paneljét fényes, ívelt dizájn jellemzi. A lejátszó várhatóan 2016 márciusától lesz elérhető.

Az UHD Blu-ray lejátszó a Samsung nanokristály technológiát alkalmazó SUHD TV-ivel párosítva, a képminőség eddig soha nem látott szintjét hozza el az otthonunkba. Az UBD-K8500-ba épített felskálázási technológia feljavítja, optimalizálja az általános (nem UHD felbontású) Blu-ray lemezek és DVD-k minőségét és akár még CD-k is meghallgathatók az eszközön.

A Samsung több hollywoodi stúdióval is partnerségre lépett, hogy biztosítsa a felhasználói számára a hozzáférést a bámulatos HDR képminőségű Ultra HD Blu-ray-ekhez. Idén a 20th Fox több mint száz HDR-es 4K Ultra HD lemez kiadását tervezi, többek között olyan filmekkel, mint a Mentőexpedíció vagy a Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts film.