Csúcssebességű Canon EOS-1D X Mark II

Kütyü Magazin, 2016. február 2. 14:26

A Canon bemutatta a várva várt EOS-1DX Mark II-t, az új zászlóshajóját a professzionális DSLR-ek között. Ez a fényképezőgép egy új mérföldkő a sebesség tekintetében – másodpercenként 14 képkockát készít teljes AF/AE követéssel, és 16 képkocka/másodperces sebességre képes Live View módban –, így ideális választás akár a természetben, akár a sportpályán, hogy a gyors mozgások legjobb pillanatait kaphassuk el – élesen.  

Az EOS-1D X-et használó profik visszajelzései alapján továbbfejlesztett EOS-1D X Mark II egy új 20,2MP-es full-frame CMOS érzékelőt kapott. További újdonság még az új AI Servo AF III+, valamint a 4K videorögzítés  másodpercenként 60 képkockás rögzítési rátával. 

Kiemelkedő képminőség és pontos autofókusz gyenge fénynél is

Az EOS-1D X Mark II kiváló teljesítményt nyújt szinte bármilyen megvilágítás mellett, a vakító napsütéstől kezdve majdnem a teljes sötétségig.  ISO tartománya – ISO100 és 51 200 között állítható, illetve ISO 50 és 409 600 közötti értékig terjeszthető ki. 

Az új, továbbfejlesztett 61 pontos, precíziós AF-rendszer 41 kereszttípusú érzékelőt tartalmaz, így rendkívül nagy terület befogására képes, és még -3EV fényerő mellett, azaz például a teliholdnál is precízen fókuszál. Bizonyos konverterek és teleobjektívek használata esetén az új AF rendszer mostantól f/8-as AF támogatást biztosít mind a 61 pontra vonatkozóan, s ezzel lehetővé válik a fókuszpont szabad kiválasztása. A Canon népszerű AF technológiái mellett, mint amilyen az EOS iTR és AF Case beállítások,  az EOS-1D X Mark II-ben az új AI Servo AF III+ a hirtelen elmozduló témák esetén még tovább növeli a követési pontosságot, így például egy gyorsan felrepülő madár, vagy egy lesből támadó állat esetén.

Az AF rendszerrel összhangban működő új 360k-s RGB+IR fénymérés pontos expozíciót és még jobb témaérzékelést biztosít. Az eredetileg az EOS 7D Mark II-nél bemutatott Flicker Detection (Villodzásérzékelés) technológia is garantálja, hogy még mesterséges fényben is egységes megvilágítású képek készüljenek, így például fedettpályás sportesemények megörökítéséhez is tökéletes választás.  

Ragadd meg a pillanatot

A  sorozatfelvételek sebességének határait feszegető EOS-1D X Mark II képes másodpercenként 14 RAW képet rögzíteni teljes AF/AE követés mellett, így egy sportesemény vagy természeti jelenség minden fontos pillanatát élesen örökíthetjük meg. Akik még ennél is többre vágynak, azok 16 kép/másodperc sebességgel is készíthetnek sorozatfelvételeket Live View módban AF nélkül. Az új CFast 2.0™ kártya segítségével a fényképezőgép korlátlan JPEG vagy 170 RAW kép készítésére is képes folyamatos sorozatfelvétel közben. 

Az EOS-1D X Mark II a jelenleg ismert legnagyobb érzékenységű EOS DSLR részben az új kettős „DIGIC 6+” processzoroknak köszönhetően, amelyek az érzékelővel rögzített elképesztő mennyiségű képadat nagy sebességű feldolgozását biztosítják. A továbbfejlesztett tükörszerkezet új mozgató mechanizmust használ ahhoz, hogy minimális tükörvibráció és zaj mellett tegye lehetővé a gyors fényképezést. 

Professzionális szintű, 4K minőségű videokészítés

A Canon 4K videózás terén meglévő tapasztalatát sikerült belesűríteni az új EOS-1D X Mark II-be, hiszen a géppel 60 kép/másodperc sebességgel rögzítetünk 4K (4096x2160) videókat CFast 2.0™ kártyára. Értelemszerűen a 60 kép/másodperc sebességgel rögzített, 4K filmek valamennyi ”filmkockája” 8,8MP-es állóképpé alakítható át. A lassított felvételek készítését támogatja  a 120 kép/másodperc sebességű Full HD (1920x1080p) mód. 

A Canon Dual Pixel CMOS AF technológiája és a Movie Servo AF gyors és egyenletes autófókuszt biztosít, az érintőképernyős LCD kijelzőn pedig gyorsan ki lehet jelölni az AF pontokat filmrögzítés közben.  

Optimális képkezelés és megbízhatóság

A professzionális felhasználók minden szükséges kiegészítőt megkapnak a képkezeléshez, így a felvételeket egyszerűen, másodpercek alatt továbbítani tudják  például a sajtónak. A beépített GPS EXIF adatként rögzíti a képkészítés helyét, ezzel is segítve a pontos nyilvántartást.  Az Ethernet (vezetékes LAN) és a SuperSpeed USB 3.0 is lehetőséget ad a fotók megosztására – FTP vagy közvetlen számítógépes kapcsolaton keresztül. Emellett az új WFT-E8 (Wi-Fi) vezeték nélküli fájltovábbító  is támogatja a nagysebességű, szabványos 802.11ac-t (5 GHz-es sáv).

Az EOS formatervezési hagyományait magába sűrítő EOS-1D X Mark II még biztosabb fogása és továbbfejlesztett vezérlőelemei jobb kezelhetőséget biztosítanak; a fényképezőgép természetesen simul a felhasználó kezébe; az időjárásálló kialakítás pedig a szabadtéri használatot is lehetővé teszi. Az Intelligens Kereső II majdnem 100%-os látómezőjében a képrögzítéssel kapcsolatos információk is megjelennek, s így a felhasználó folyamatosan a keresőn tarthatja a szemét. 

Az EOS-1D X Mark II legfontosabb jellemzői: