A Samsung bemutatta a világ legnagyobb, közel 16 TB-os SSD-jét

Kütyü Magazin, 2016. március 3. 18:07

A fejlett memóriatechnológia terén piacvezető Samsung Electronics bejelentette, hogy megkezdte az iparág legnagyobb félvezető alapú meghajtójának (solid state drive, SSD), a 15,36 terabájtos (TB) PM1633a modelljének piaci bevezetését.

Az elsőként 2015 augusztusában, a Flash Memória Csúcstalálkozón bemutatott 15,36 TB-os SSD egy 12 Gb/s-os SAS (Serial Attached SCSI, SAS) csatlakozófelületen alapul, és elsősorban a vállalati adattároló rendszerek számára készült. A PM1633a széria külső háza mindössze 2,5 col, így kétszer több meghajtó illeszthető a hagyományos, 19 colos 2U rack szerverekbe, mint a hasonló, de 3,5 colos meghajtók esetében.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy SSD eszközeinket az ügyfeleink igényeihez szabjuk, és ezáltal kielégítsük a vezető vállalati adattároló rendszerek gyártóinak az ultranagy kapacitású SAS SSD-k iránt támasztott növekvő piaci igényeit” – mondta el Jung-bae Lee, a Samsung Electronics tervezőcsoportjának szenior alelnöke. – „Továbbra is az iparág élén járunk, hiszen az új generációs SSD-inkben a fejlett 3D V-NAND memóriatechnológiánkat használjuk, így nem csak felgyorsítjuk a prémium memóriák piacának növekedését, de egyben sokkal jobb teljesítményt és nagyobb hatékonyságot is biztosíthatunk az ügyfeleink számára.”

Az, hogy egyetlen SSD ilyen rendkívüli, 15,36 TB-os adatkapacitással bírhat az 512 darab, egyenként 256 Gb-es Samsung V-NAND memóriachip kombinálásának köszönhető. A 256 Gb-es egységeket 16 rétegbe integrálták, ezzel egy 512 GB-os csomag jött létre. A 15,36 TB-os meghajtón összesen 32 ilyen NAND flash csomag kapott helyet. A Samsung harmadik generációs, 256 Gb-es V-NAND technológiája 48 rétegbe sűríti a celluláris tömböket, ezt használja ki a PM1633a termékcsalád is. Ezáltal a teljesítménye jóval nagyobb az elődjénél, a PM1633 szériában ugyanis még a Samsung második generációs, 32 rétegű, 128 Gb-es V-NAND memóriatechnológiája kapott helyett.

A Samsung új, PM1633a SSD-je a nagy tárolókapacitásának és a rendkívüli teljesítményének köszönhetően jelentős fejlődési lehetőséget hordoz magában az IT-rendszer beruházások hatékonysága terén. Az új SSD kimagasló produktivitása a vállalat szabadalmaztatott vezérlő és firmware technológiájához hasonlóan a Samsung legújabb vertikális NAND (V-NAND) flash fejlesztéséből ered.

A PM1633a SSD lehetővé teszi az akár másodpercenkénti 200 000 véletlenszerű olvasási, valamint 32 000 írási Input/Output művelet (IOPS) elvégzését, emellett akár 1200 MB/s-os szekvenciális írási és olvasási sebességet is biztosít. A véletlenszerű olvasás IOPS teljesítménye körülbelül ezerszerese a SAS típusú merevlemezekének, a szekvenciális olvasási és írási sebessége pedig a hagyományos SATA SSD-k több mint kétszerese. Az új SSD-ben megtalálható a Samsung korszerű memóriavezérlője, amely a  teljes 16 GB-os DRAM kapacitás mellett támogatja a 12 Gb/s-os SAS felületet is. Az eszköz kialakításánál a Samsung speciálisan tervezett firmware-t alkalmazott, amely képes a nagy mennyiségű és nagy sűrűségű NAND flash elérésére. 

A 15,36 TB-os PM1633a széria 1 DWPD-s (drive writes per day) értékkel büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy naponta 15,36 TB-nyi adat írható egy meghajtóra garantáltan hiba nélkül. Ez a megbízhatósági szint jelentősen csökkenti a vállalati tárolórendszerek költségeit. Az új SSD képes kétszer, de akár tízszer nagyobb adatmennyiséget is írni, mint egy tipikus sík MLC és TLC NAND flash technológián alapuló SATA SSD.  

Továbbá a meghajtó magasfokú metaadat-védelmi mechanizmussal is rendelkezik, a pillanatnyi áramkimaradások, áramszünetek esetére pedig egy adatvédelmi és adathelyreállító szoftverrel is felszerelték, így a vállalati rendszerek még megbízhatóbbak és biztonságosabban irányíthatóak lesznek.  

A Samsung a 15,36 TB-os modell mellett az idei év folyamán 7,68 TB-os, 3,84 TB-os, 1,92 TB-os, 960 GB-os és 480 GB-os meghajtókkal is bővíti majd a PM1633a SSD termékcsaládját. A memóriakapaciáson belül több választási lehetőség áll majd rendelkezésre, így a Samsung felerősíti a versenyt a saját SAS SSD termékcsaládján belül is. A Samsung PM1633a SSD széria várhatóan hamar a vállalati adattároló rendszerek legnépszerűbb merevlemezévé válik majd.