ABB robotok szerelik össze az új Mercedes SUV-okat

Kütyü Magazin, 2016. március 21. 10:23

Az ABB rugalmas és intelligens gyártási technológái lehetővé teszik, hogy a Valmet Automotive csökkentse a beruházási költségeket, növelje a termelékenységet és gyorsabban tudjon reagálni a piaci igények változására.

Az ABB 250 db robotot szállít a Valmet Automotive finnországi Uusikaupunkiban működő üzemébe, ahol azok a Mercedes-Benz GLC típusú SUV-jai karosszériájának összeszerelését fogják végezni. A GLC városi terepjárók gyártása 2017 elején kezdődik.

A szerződés volumene szintén kiemelkedőnek számít. Finnországban még sohasem írtak alá ilyen nagy értékű, ipari robototok beszerzéséről szóló szerződést. A beszerzéssel a Valmet Automotive megduplázza a tulajdonában álló ABB gyártású robotpark nagyságát: a robotok száma 500 fölé fog emelkedni. A nemrég bejelentett új gyártósor zöldmezős beruházás keretétben valósul meg. A beruházás során fő szerelősorok és részegység-összeszerelő cellák létesülnek. Az új robotok tovább erősítik a finn autóipari beszállító rugalmas gyártókapacitását, ami lehetővé teszi, hogy a cég a termelékenység fokozásával és az átfutási idők lerövidítésével továbbfejlessze gyártási folyamatait. 

„Az ABB rugalmas és intelligens gyártási technológiái segítségével a Valmet Automotive csökkenteni tudja a beruházási költségeket, növelni tudja a termelékenységet, és gyorsabban tud reagálni a piaci igények változásaira” – mondta  Pekka Tiitinen, az ABB Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziójának  vezetője.  „Az ipari termelékenység javításának az ABB Next Level stratégiája is fontos szerepet tulajdonít, azt a növekedés egyik fő motorjának tekinti.” 

Az ABB Robotika robot-megoldásai a vevők – köztük a Valmet Automotive – számára kiváló hatékonyságot garantálnak a gyártási folyamatokban, segítségükkel pontosabb hegesztési varratokkal, szűkebb tűrésértékekkel, és összességében pontosabb gépgyártási technológiával gyárthatják a gépkocsikat. A rendelés alapján szállítandó robotok részben a 2013-ban bevezetett IRB6700 robotcsaládhoz tartoznak. Ezek a robotok robusztusabbak, és 15%-kal jobb az energiahatékonyságuk, mint az elődeiké. Karbantartásuk leegyszerűsödött, aminek köszönhetően a 150-300 kilogrammos kategóriában ezek a robot tekinthetők a legalacsonyabb összköltségű és legjobb teljesítményű robotnak. 

A megrendelés magában foglalja az IRB 8700-as robotokat is. A 2015 novemberében piacra került IRB 8700 termékcsaládhoz az ABB legnagyobb robotjai tartoznak. A 3,5 m karkinyúlású robotok akár 800 kg teher mozgatásra is képesek.

Az ABB Robotika az ipari robotok piacvezető szállítója. Foglalkozik robotszoftverek, perifériák, moduláris gyártócellák szállításával, ill. szervizszolgáltatásokat nyújt a következő tevékenységekhez is: hegesztés, anyagmozgatás, összeszerelés, festés és fényezés, komissiózás, csomagolás, palettázás és gépkiszolgálás. Főbb célpiacai: autóipar, műanyagipar, fémmegmunkálás, öntés, elektronika, szerszámgépipar, gyógyszeripar, élelmiszer- és italgyártás. Termékkínálata segítségével a gyártók emelhetik a termelékenységet, javíthatják a minőséget és növelhetik a dolgozók biztonságát. Az ABB már több mint 250 ezer robotot helyezett üzembe világszerte.