Drágább lehet a telefonálás a Brexit miatt

Kütyü Magazin, 2016. augusztus 15. 14:21

A Brexit utáni általános bizonytalanság jellemzi a brit telekommunikációs szektort is. Az Ofcom telekommunikációs felügyeleti szerv már korábban elindította az ország digitális kommunikációra irányuló fejlesztéseinek stratégiai felülvizsgálatát, amit most a Brexit feltételeinek tükrében folytatnak tovább. 

„A Brexit rövidtávú hatása kiterjedhet a roaming tarifák megváltozására, új üzleti modellek jöhetnek létre az 5G hálózatok kiépítésére, de elemi érdek az EU hatóságokkal való kétoldalú kapcsolatok megtartása is” – hívja fel a figyelmet Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Változhat a roaming tarifa

A roamingdíjak Unión belüli szabályozása teljes Brexit esetén nem vonatkozik Nagy-Britanniára, ami azt is eredményezheti, hogy a brit mobilszolgáltatók EU-szabályozás nélkül határozzák meg a vonatkozó tarifát. A jelenlegi helyzet szerint több szolgáltató hajlik a megegyezésre, és változatlanul hagyja a díjakat, hosszabb távon viszont akár drágulásra is számíthatunk ezen a területen. 

Marad viszont a spektrum-harmonizáció: az Ofcom továbbra is folytatná az együttműködést a tagállami szabályozó hatóságokkal, és egyéb EU szervekkel, mint például az Elektronikus Hírközlési Bizottsággal (ECC) - vagy a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezletének (CPT) illetékes szerveivel.

Új üzleti modellek jöhetnek létre

Teljes Brexit esetén az Egyesült Királyság viszont kikerülhet a Behálózott Kontinens Rendelet (Connected Continent Regulation) által felállított hálózatsemlegességi szabályozás hatálya alól. „Az Ofcom hálózatokba való befektetések bátorítására irányuló célkitűzése arra enged következtetni, hogy ez a terület lehet, hogy szabályozás nélkül marad annak érdekében, hogy a szolgáltatók új üzleti modelleket hozhassanak létre a sávszélesség-igényes szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz.” – mondja Torsten Braner, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere. Ez rövidtávon pozitív hatással lehet a piacra, különös tekintettel az IoT vállalkozásokra, a szolgáltatók kedvező szabályozás esetén komolyabban is befektethetnek majd az infrastrukturális fejlesztésekbe. Idén júliusban 17 telekommunikációs szolgáltató - köztük olyan nagyvállalatok, mint a BT, a Deutsche Telekom, a Telecom Italia vagy a Vodafone – írta alá azt a nyilatkozatot, amely 5G-s hálózat létrehozását célozza meg minden EU tagország legalább egy városában 2020-ra, a hálózatsemlegességet érintő EU szabályozás enyhítéséért cserébe. Nagy-Britannia minden valószínűség szerint rugalmasabban fog hozzáállni a szektor szabályozásához, és elképzelhető, hogy egyenesen a piaci erők érdekeire fog támaszkodni.