Magyarországon először mutatott be valós körülmények között 5G kapcsolatot a Telekom

Kütyü Magazin, 2018. július 2. 12:00

A tavaly, laboratóriumi körülmények között előállított, 22 Gbps sebességet elérő 5G kapcsolat után ezúttal valós körülmények között mutatta be a Magyar Telekom budapesti székházában, hogy mire lesz képes a jövőben az 5G hálózat. A 3.7 GHz-es spektrumban működő teszthálózat szabványosítás előtti 5G rendszerrel valósult meg, és a Huawei Technologies kereskedelmi bevezetésre kész 5G hálózati eszközeit használta.

„Bár a digitalizáció már most is fantasztikus lehetőségeket biztosít, az 5G ezeket új szintre emeli, és még több lehetőséget, még jobb életminőséget biztosít mindannyiunknak. Az 5G valódi ugrás, iparágakat átívelő forradalom, mely átalakítja gyártóipart, az egészségügyet, a közlekedést, az oktatást és az élet szinte minden területét. A Magyar Telekom folyamatosan keresi, hogy milyen hálózattal és szolgáltatásokkal készüljön az új korszakra, és kísérletezik partnereivel ügyfelei és a társadalom egésze javára” – mondta a bemutatón Rékasi Tibor, a Magyar Telekom új vezérigazgatója.

A merőben új hálózati koncepciót jelentő 5G a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. Késleltetés nélküli, villámgyors és folyamatosan rendelkezésre álló kapcsolatról van szó, amely robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni, képes biztonságosan információval ellátni a földön, vízen és levegőben közlekedő járműveket, prediktíven felkészíteni magát egy-egy nagyobb terhelésre, vagy autonóm módon kijavítani a saját hibáit. Bár a jelenlegi hálózatoknál lényegesen gyorsabb is lesz majd, az 5G lehetőségei nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. 

A mostani bemutatóval a vezető magyar távközlési vállalat anyacége, a Deutsche Telekom nyomdokaiba lépett: utóbbi Európában elsőként hozott létre valós 5G-s kapcsolatot Berlinben 2017 októberében, amely a 3.7 GHz-es spektrumban akár 2 Gbps sebességgel és mindössze 3 ms késleltetéssel működött. Idén májusban pedig Európában az első 5G NR NSA szabványnak megfelelő hálózati tesztet mutatta be a Deutsche Telekom kereskedelmi hálózaton. 

A bemutatott esettanulmányok: 

Valós idejű távdiagnózis 5G hálózaton keresztül

Gaming a kiterjesztett valóságban

 

Mentés drónnal – 5G segítségével