Innovatív hálózati technológia a Vodafone-tól

Kütyü Magazin, 2019. október 7. 14:18

A Vodafone Csoport olyan innovatív, új technológiák európai tesztelésének úttörője, amelyek azt ígérik, hogy nagymértékben megnövelik azon vállalatok számát, amelyek mobilhálózati technológiát szállíthatnak a távközlési szolgáltatóknak.   

– A „nyílt rádiós hozzáférési hálózatok” (OpenRAN) fejlesztése az alábbiakat teszi lehetővé a Vodafone és a távközlési szektor számára:
     - 2G, 3G, 4G és 5G technológia-szállítók új körének bevonása a meglévő piacvezetőkön felül, ezzel növelve az ellátási láncolat biztonságát;
     - a világ legelzártabb közösségei közül több bekapcsolódhat az Internet világába, szabványosított, kedvezőbb árú hálózati berendezések alkalmazásával; és
     - a lefedettség bővítése a városokban, pl. a Vodafone Open CrowdCell kiscellás technológiájának alkalmazásával.

– A Vodafone Csoport elsőként egy fejlett piacon – az Egyesült Királyságban – próbálja ki az OpenRAN-t, mert a technológia bevezetésére a tervezett időpontnál korábban kerül sor Európában.

– A Vodafone Csoport ezenfelül a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC) és Mozambikban is OpenRAN tesztüzemet indít, a Dél-Afrikában és Törökországban megszerzett tapasztalatokra építve.

 

A Vodafone Csoport olyan innovatív, új technológiák európai tesztelésének úttörője, amelyek azt ígérik, hogy nagymértékben megnövelik azon vállalatok számát, amelyek mobilhálózati technológiát szállíthatnak a távközlési szolgáltatóknak.   

Az elmúlt évek során a távközlési hálózati berendezések szállítása globálisan is csupán egy maroknyi cég kezében összpontosult. Ha több szállítóból lehet választani, az növeli a szolgáltatás biztonságát minden mobilügyfél számára, csakúgy, mint a rugalmasságot és innovációt. Mindemellett ugyancsak nagyon fontos, hogy hozzájárulhat azon költségkorlátok egy részének megszüntetéséhez, amelyek világszerte akadályozzák az Internet-szolgáltatás eljuttatását a vidéki közösségekbe és elzárt területekre. 

A Vodafone Csoport az OpenRAN első európai tesztüzemét az Egyesült Királyságban kezdeményezte, és lehetséges, hogy több kontinentális piacára is ki fogja terjeszteni. A vállalat azért is kezdeményezte a technológia tesztüzemét, hogy ezzel a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mozambikban – két olyan országban, amely elsősorban vidéki közösségekből áll, és az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexén hátul kullog a sorban – több fogyasztó kezdeményezhessen hívásokat és rendelkezhessen adatkerettel.*  Azokon a területeken, ahol a három országon belül kísérleti tesztüzemre kerül sor, 2G, 3G és 4G szolgáltatásokat fognak nyújtani, de arra is van lehetőség, hogy az OpenRAN-en a jövőben az 5G is megjelenhessen.   

A Vodafone Csoport már végzett OpenRAN laboratóriumi teszteket a Vodacom Dél-Afrikánál, míg Törökországban élesben vezette be azt a technológiát, amellyel 2G és 4G szolgáltatásokat nyújt az ügyfelek számára az ország városi és vidéki területein egyaránt.

Nick Read, a Vodafone Csoport vezérigazgatója ekként fogalmazott: „Elégedettek vagyunk az OpenRAN tesztüzemével, és készen állunk rá, hogy Európában gyorsított tempóban bevezessük, hiszen célunk, hogy szállítói ökoszisztémánkat aktívan kibővítsük. Az OpenRAN gazdaságosabbá teszi a hálózat üzemeltetését, ami lehetővé teszi számunkra, hogy több, vidéki közösségekben élő embert érjünk el. Ez pedig támogatja azon törekvésünket, hogy olyan digitális társadalmakat építsünk, ahol senki nem marad le.” 

A Vodafone több új, OpenRAN technológiát szállító kereskedővel indította el együttműködését, beleértve az USA-beli Parallel Wireless-t és Mavenir-t, valamint az Open CrowdCell tekintetében az egyesült királysági székhelyű Lime Microsystems-t.

OpenRAN

2017 óta a Vodafone Csoport áll annak a törekvésnek az élén, amelynek célja, hogy a Telecom Infra Project (TIP) elnevezésű iparági egyesület keretei között más távközlési és technológiai cégekkel közösen új megközelítéseket dolgozzon ki távközlési hálózatok kiépítéséhez és elindításához. Az OpenRAN a TIP keretein belül jött létre azzal a céllal, hogy világszerte az Internetre kapcsolja a távközlési hálózatokhoz legkevésbé hozzáférni tudó közösségek egy részét. 

A rádiós hozzáférési hálózat (RAN) a póznákkal és az antennákkal együtt alkotja azt az infrastruktúrát, amelyet a távközlési szolgáltatók a mobilforgalom továbbításához használnak. Az OpenRAN technológia csökkenti az internetes és hangszolgáltatások nyújtásának költségét, azzal, hogy szabványosítja a RAN-ban lévő hardver és szoftver kialakítását és funkcionalitását, ezzel megnövelve a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.  

Az OpenRAN technika már több éve fejlesztés alatt áll, és alapja a Vodafone Open CrowdCell elnevezésű, városok számára kidolgozott kiscellás technológiába befektetett munkája. A technológia Spanyolországban és Törökországban már használatban van. Az Open CrowdCell hatótávolsága kisebb, mint a póznáké és antennáké, és szabványosított hardvert alkalmaz, amelyhez több szállító is tud szoftveralkalmazásokat fejleszteni.

 
_____________

* A Vodafone Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC) és Mozambikban lefolytatott kísérleti üzemét a Vodafone Csoporthoz tartozó Vodacom vállalatok végezték. Mindkét ország lakossága nagyrészt vidéken él, és az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexének alján helyezkedik el. A Kongói Demokratikus Köztársaság Internet-hozzáférés tekintetében is a világ utolsó 10 országához tartozik (csupán a lakosság 6,2%-a tud az Internetre kapcsolódni). A Vodacom mindkét országban befektetett a 4G hálózatba, miután a közelmúltban mindkét kormánytól megkapta az engedélyt. A Vodacom rendelkezik a legnagyobb 3G lefedettséggel a Kongói Demokratikus Köztársaságban (28%) és Mozambikban (41%), továbbá mindkét országban a legmagasabb adatátviteli sebességet biztosítja.