Milyen az ideális laptop home office-hoz?

Kütyü Magazin, 2020. április 29. 15:43

Az otthoni munkavégzés egyre nagyobb teret nyer modern világunkban és így a hétköznapjaink is gyökeresen kezdenek megváltozni. A laptop előtt eltöltött órák számát nem mindegy, hogy milyen eszköz előtt töltjük és milyen hatékonysággal. 

Ha nem csak szabadidős tevékenységet, mint például a lottó online szeretnénk a laptopunkon végezni, hanem munka jellegű tevékenységet is, akkor mindenképp érdemes néhány alapvető paramétert felmérni, mielőtt a megfelelő gépet beszerezzük.

Ha kiváló felhasználói élményt szeretnénk az otthoni irodánkban, akkor legalább egy Intel i5-ös vagy AMD Ryzen 5 processzorban kell gondolkodni. A memória legalább 8GB legyen, de ha több az sosem árt. Fontos, hogy HDD-ről, ha lehet váltsunk SSD háttértárra, mert annak gyorsasága látványos teljesítménybeli különbséget jelent a régi technológiához képest. Nem árt, ha a képernyő felbontás már Full HD-t tud, így szemet gyönyörködtető látványt kapunk és több minden elfér a képernyőn különösképp, ha egyszerre 3-4 programmal dolgozunk. Persze a legjobb, ha külső monitort is csatlakoztatunk a laptophoz, így egyszerre tudunk átlátni több dokumentumot és programot, attól függően, hogy mit használunk a munka során.

Egy ilyen konstrukcióval a birtokunkban kis túlzással úgy érezhetjük, mintha miénk lenne az eurojackpot online főnyereménye, hiszen szinte bármit el lehet végezni vele. Ha több program van megnyitva és mellé még 20-30 böngészőlap, a masina valószínűleg akkor is gond nélkül fog futni és nem fogunk észrevenni semmilyen teljesítménybeli csökkenést még ilyen feltételek mellett sem.

 


További előrelépést jelenthet, ha nem Windows alapú munkakörnyezetben kell dolgozni, hiszen így akár egy Linux disztribúciót is futtathatunk. Ennek révén jelentős gyorsulást érhetünk el maga az OS és a programok betöltése során is. Persze ez csak speciális esetekben kivitelezhető, de ha van rá lehetőség, akkor érdemes elgondolkodni egy nem Windowsos operációs rendszeren, és megismerkedni annak működésével és előnyeivel. A legújabb laptopok többnyire SSD meghajtókkal kerülnek forgalmazásra kisebb kapacitással, mint a HDD-k. Ez felvethet kérdéseket, hogy akkor most 1000 GB-os HDD-t, vagy 128 GB-os SSD-t vegyen az ember.

Persze a nagyobb szám mindig csábító, mert több minden fér el, de ezt a tényezőt más szempontból is meg kell vizsgálni. Az SSD technológia sokkal de sokkal gyorsabb működési sebességet jelent, ami persze kicsit drágább és kevesebb kapacitást is tesz lehetővé. De ha megoldható, hogy a munkához szükséges fájlokat és dokumentumokat online, távoli szerveren vagy felhőben tároljuk, akkor egyértelműen az SSD a megoldás. Egyébként a 128 vagy 256 GB is elég komoly tárhely feltéve, hogy tényleg csak munkához használjuk és nem akarjuk filmek százait tárolni Blu-Ray minőségben.

A képernyő méretének kiválasztását is a felhasználás szempontjából érdemes eldönteni. Ha keveset utazunk a laptoppal és főként csak asztalon használjuk, illetve nem ugrálunk másodpercenként az ablakok között, akkor a kisebb kijelző is működhet. Ha viszont állandóan az Alt+Tab-on van a kezünk, és hol az egyik szoftverbe írunk valami, hol a másik böngésző ablakon kell elolvasni egy bekezdést, úgy már érdemesebb egy nagyobb kijelző méretben gondolkodni.

A notebookok esetén folyamatos fejlődésnek vagyunk szemtanúi és az új technológiák új követelményeket támasztanak, melyekkel érdemes lépést tartani. Azonban nem feltétlenül kell a legújabb és legdrágább eszközöket megvenni ahhoz, hogy otthonról dolgozhassunk. A kiválasztási folyamatot érdemes mindig a célhoz igazítani, és olyan eszközben gondolkodni, mely a számunkra szükséges tudással és teljesítménnyel rendelkezik, így a pénztárcánk sem fogja megsínyleni a beruházást.

Kép: Pixabay