Mit kell tudni az elemes kerítésekről?

Kütyü Magazin, 2020. július 8. 08:37

Amikor új kerítés építését tervezzük, alighanem alaposan beleássuk magunkat a témába, és hosszasan bújjuk az internetet a különféle típusok és azok jellemzői után kutatva. Egy idő után talán már bele is zavarodunk a rengeteg elnevezésbe, műszaki adatba, és úgy érezzük, hogy semmivel sem jutottunk előrébb. Hogy egy kicsit segítsünk az eligazodásban, hoztunk pár hasznos tudnivalót az elemes kerítésekkel kapcsolatban.

Mi az az elemes kerítés?

Azt a típusú kerítést nevezzük így, amit különálló részekből, azaz elemekből raknak össze. Csak hogy jobban megértsük: például a méterben kapható, egybefüggő drótkerítés nem ilyen, hiszen nem előregyártott, meghatározott méretű elemekből áll, amiket nekünk kell összeilleszteni.  

Ez a kerítés tehát nem egy konkrét típust takar, hiszen többféle anyagból is készülhet. Elemeket gyártanak fából, fémből, betonból, többféle stílusban és formában. A kerítéslécek, a horganyzott fémrácsok és az előregyártott betontáblák is elemes kerítésnek számítanak. A lényeg, hogy ezekből meghatározott számút vásároljunk, annyit, amennyivel körbe tudjuk keríteni telkünket. 

Fém kontra fa

Az elemes kerítések közül még mindig a fa örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen sokféle stílusban és elrendezésben alkalmazható, illetve egyszerre szolid és mutatós. Ennek a szépségnek azonban ára van, ugyanis a faléceket jellemzően 1-2 évente újra kell csiszolni és festeni, ami elég sok idő- és energiabefektetés. Amennyiben ezt nem tesszük meg, úgy pár év múlva egy lepattogzott festékű, korhadt, repedezett lécekből álló kerítésünk lesz, amin nem segít más, csak a csere.

Szerencsére ma már léteznek olyan innovatív megoldások is, amelyek ötvözik a fém tartósságát a fa esztétikusságával. A legjobb példa erre a Nívó Kerítés, a cég fahatású acél- és alumínium elemeket forgalmaz. Ezeknek a kerítéselemeknek nincs szükségük utógondozásra, felszerelés után semmi dolgunk sincs velük, maximum néha egy kicsit megtisztítani. 

A többféle színárnyalat között akadnak élethű famintázatok is, így ránézésre a kerítés teljesen úgy fest majd, mintha tényleg fából lenne, és csak tapintáskor tűnik fel a turpisság. A kerítés pedig még 10 év elteltével is olyan lesz majd, mintha csak aznap állították volna fel. 

Zárt vagy nyitott?

A kerítés kialakításakor mindig kardinális kérdés, hogy mennyire szeretnénk, hogy belássanak az utcáról. A fa vagy fém kerítéslécekkel azonban megannyi lehetőségünk van, hiszen elhelyezhetjük őket vízszintesen, függőlegesen, szorosan egymás mellé helyezve, illetve hézagosan. Utóbbi előnye, hogy bár nem zár el teljesen a külvilágtól, mégis sokat takar a kíváncsi tekintetek elől. 

Az alumínium elemeket ráadásul más célokra is felhasználhatjuk, ugyanis készülhet belőlük pergola, kukatároló, lépcső- vagy teraszkorlát, illetve falburkolat is. Mindeközben továbbra is a fa illúzióját nyújtja, ám sokkal tartósabb kivitelben.