Megérkezett az első 5G-kompatibilis, Intel processzoros üzleti PC Európába

Kütyü Magazin, 2020. szeptember 16. 13:49

Az 5G nem csupán egy ráncfelvarrás, egy egyszerű frissítés a vezeték nélküli hálózatok technológiájában, hanem az átalakulás felé vezető út. Minden út az első lépésekkel kezdődik, és a Dell Technologies most egy újabb ilyen lépést tett meg afelé, hogy egyre több emberhez és helyre eljuthasson az 5G technológia.

Mostantól Európában is elérhető a májusban bemutatott Latitude 9510-es modell, az első 5G-kompatibilis, Intel vPro processzorral rendelkező üzleti PC a piacon.* A vállalatok így mostantól kifejezetten üzleti használatra tervezett, 5G-s modellt is választhatnak, amely ultragyors 5G-s sebességet és megbízható kapcsolatot biztosít a vezetőknek és a folyamatosan utazó szakembereknek. Az eszköz együttműködik a legtöbb vezető európai szolgáltató hálózatával és lehetővé teszi, hogy a Dell magasabb szintre emelje például az Orange szolgáltatóval közös innovációs projektet, miközben hamarosan további szolgáltatói partnerkapcsolatok bejelentése is várható világszerte.

„Elsődleges célunk egy olyan zökkenőmentes felhasználói élmény biztosítása volt, amely vállalati ügyfeleink szolgálatába állítja az 5G erejét. Most, hogy elérhető a Dell 5G-kompatibilis laptopja, felkészültünk, hogy továbbfejlesszük a folyamatos kapcsolatot nyújtó és biztonságos megoldásokat a globális vállalatok és az intelligens megoldásokat kedvelő felhasználók számára” – mondta Bart Van Kildonck, az Orange Business Services hálózatba köthető termékekért és intelligens mobilitási szolgáltatásokért felelős vezetője.

Jelenleg az 5G korai szakaszában vagyunk, ez a bejelentés mégis fontos mérföldkőnek számít, mert az ultragyors hálózatokban benne van a potenciál, hogy idővel átalakítsák az iparágakat, a cégek működését és az emberek szokásait is.

 

A szervezetek a jövőre készülnek

Amikor év elején hirtelen megugrott az igény az otthoni munkavégzésre, a cégeknek és informatikai részlegeiknek egyik napról a másikra kellett átalakítaniuk alkalmazottaik munkavégzésének helyét és módját. Miközben a világ úgy formálódik át, hogy egyre többen tudnak bárhonnan dolgozni, az informatikai részlegek is igyekeznek felkészülni a megváltozó igényekre. A rendszergazdák szeretnék biztosan tudni, hogy a most üzembe helyezett eszközök 3–5 év múlva is tudják-e támogatni az alkalmazottakat. 

Egy Delles belső ügyfélkutatás alapján a rendszergazdák elsősorban a zökkenőmentes csatlakoztathatósági és együttműködési élményt szeretnék elérhetővé tenni. Itt az 5G gyors, biztonságos és megbízható kapcsolata létfontosságú szerepet játszhat, bárhonnan is dolgozzanak a kollégák. A megkérdezett informatikai döntéshozók mindössze négy százaléka mondta, hogy 2021-ben nem lesz szükségük 5G-képességekre a cég prémium kategóriás laptopjain.** 5G nélkül nehéz lesz felkészülni a jövőre.

 

Az innováció innovációt szül

Ha megpróbáljuk elképzelni az 5G a társadalomra kifejtett jótékony hatásait, a lehetőségek tárháza végtelennek tűnik, amely már önmagában is rengeteg innovációs folyamatot indított útjára. A Latitude 9510 tervezésekor a vállalat a legjobb élményt szerette volna biztosítani az üzleti felhasználók számára: a mesterséges intelligencia (MI) növeli a hatékonyságot, a megmunkált alumínium alapanyagok biztosítják az ultraprémium külsőt és kialakítást, az 5G pedig elérhetővé teszi a legjobb csatlakozási lehetőségeket.

Az 5G-jelek átjuttatása egy fémeszközön azonban komoly kihívást jelentett, a vékony és könnyű rendszerek pedig korlátozott lehetőségeket biztosítanak az antenna elhelyezéséhez az alaplapban. Főleg, ha teljesen fémből készült házról van szó és a teljesítmény szempontjából létfontosságú, hogy az antenna elkülönüljön az alaplap belső elektronikájától. A Dell számos versenytársa magnéziummal vonja be az eszközöket, hogy elrejtse az antenna területét, vagy egyszerűen megnövelik a kijelző szegélyét, így az antennákat a képernyő körül helyezhetik el. A Dell Technologies mérnökei azonban a hagyományos megoldásoktól egy kicsit eltávolodva kidolgoztak egy olyan kifinomult dizájnt, amelyben az 5G-antennákat beépítették a rendszer alapján található hangszórókba. A hangszóró körül található, egybeöntött műanyag perem esztétikus dizájnelemnek tűnhet, de tulajdonképpen a lehetőséget biztosítja, hogy antennákat helyezzünk el a hangszóró területén, így egy kisebb méretben is elérhető a kiváló kapcsolat. 

 

Az 5G többről szól, mint a kezében tartott eszköz

A Dell Technologies 5G-tesztjei azt mutatták, hogy a Dell Latitude 9510 akár 300 százalékkal nagyobb letöltési sebességet biztosít a 4G-vel szemben.*** Az 5G azonban nem csak a sebességről szól. Az a megbízhatóság és biztonság, amelyet a Wi-Fi-s elérési pontokhoz képest biztosít a mobil életmódot folytató vezetők és szakemberek számára, óriási lendületet ad a távoli munkavégzésnek. Az 5G növelni fogja a mobil sávszélesség kapacitását és teljesítményét, valós idejű peremhálózati számítási kapacitást tesz elérhetővé, és speciális csatlakoztathatósági lehetőségeket biztosít a végponti eszközöknek.

Az 5G-s hálózatkezelés fejlett vezeték nélküli képességeivel új alkalmazási területek lesznek elérhetők kibővítve az eszközök, az IoT és egyéb szolgáltatások ma ismert lehetőségeit. Gondoljunk az ipartelepek automatizált megfigyelésére, a gyárak távoli karbantartására, a távoli sebészeti beavatkozásokra, az önvezető járművekre és az ipari robotok bevonásával végzett 3D gyártásra. Mindez túlmutat az 5G-kompatibilis eszközök képességein, és elvezet az 5G technológiával elérhetővé váló lehetőségek világába. Dell Technologies fejlesztése valóban fontos mérföldkő, az út mégis tovább folytatódik a jövőbe.

__________________

* Az üzleti PC-k 2020. augusztusi Dell-elemzése alapján. Az 5G modul választható, és vásárlásnál külön kell megrendelni. Visszamenőleg kompatibilis a 4G-vel és a 3G-vel. A tényleges sebesség a szolgáltató hálózatától, a felhasználók számától, a helyi adottságoktól és egyéb tényezőktől függően eltérő lehet.  Függ az adott szolgáltató által nyújtott előfizetéstől és lefedettségi területtől. További költségek is felmerülhetnek. A részletekért forduljon szolgáltatójához.

** A Dell 101 informatikai döntéshozóval folytatott, 2020. májusi belső felmérése alapján.

*** A 2020. augusztusi Dell-elemzés alapján, amely az előző generációs, akár 1,0 Gbps sebességet támogató mobilhálózati rádió (4G SDX20) és az akár 4,0 Gbps sebességet támogató 5G SDX55 maximális letöltési sebességeit hasonlítja össze. 5G hálózat használata szükséges. A tényleges sebesség a szolgáltató hálózatától, a felhasználók számától, a helyi adottságoktól és egyéb tényezőktől függően eltérő lehet.  Függ az adott szolgáltató által nyújtott előfizetéstől és lefedettségi területtől. További költségek is felmerülhetnek. A részletekért forduljon szolgáltatójához.