Hogyan védekezzünk az élősködők ellen?

Kütyü Magazin, 2020. szeptember 8. 11:52

Te is találkoztál már a kedvenced kapcsán a bolhákkal? Szerinted is csak a bolhairtó nyakörv a tökéletes megoldás a különféle élősködőkkel kapcsolatos problémára? Ha nem vagy tisztában még a lehetőségekkel, akkor maradj velünk, hogy megismerd, hogy mit tehetsz kedvenced érdekében!

Élősködők ellen

Természetes, hogy senki nem rajong a különböző élősködőkért, így ahogy lehetséges, próbálunk megszabadulni tőlük. Ez nem meglepő, hiszen ki szeret vakarózni és kezelgetni a különféle csípéseket? Ugyanígy a négylábú kedvencünk sem szereti, ha lépten-nyomon meg kell állnia, mert éppen múlhatatlan vakarózás tör rá. Szerencsére ma már nem csak a bolhairtó nyakörvek jelentenek megoldást, hanem léteznek különféle spray-k, cseppek és persze tabletták is. Ezek mindegyike ugyanolyan hatásfokú, csak más időtartamra nyújt védelmet. Ettől függetlenül mindenképp érdemes tanulmányozni, hogy miből lehet választani. 

A legjobbak a különféle vegyszerektől mentes készítmények, hiszen azokkal sem a kutyának, sem pedig az élővilágnak nem ártunk. 

Bolhairtás kutyáknál

Azt gondolhatnánk, hogy a legelterjedtebb megoldást a nyakörv jelenti a védekezésben, de ez korántsem igaz. Számos különböző, orálisan adható készítmény létezik a kutyák számára, amik hatékonyan alkalmazhatóak és több hétre nyújtanak védelmet. 

Az alkalmazásuk is roppant egyszerű, hiszen elég, ha belekevered a tápba, biztosan nem fogja észrevenni, és azonnal elfogyasztja az egészet. Ezzel általában 12 hét védelmet kap az élősködők ellen, ami kitesz majdnem egy teljes évszakot, így kifejezetten jó választás. 

Ha zavar, hogy szájon át beadandó szert választanál kedvencednek, akkor a különböző spray-k és porok hozhatják meg az üdvözítő hatást, hiszen akár 1 hónapig is hatékonyak. Elég havonta megismételni a kezelést, és már készen is van a védelem.

Végül pedig a bolhairtó nyakörv is jó, ami igen változatos és még hasznos is egyben. Nem csak arra jó, hogy az élősködőket távol tartsa, de még külön nyakörvet sem igényel a kutyád, ha egy ilyet választasz neki. 

Mi az ideális a macskák számára?

Benti cica esetén jóval kisebb az esélye annak, hogy bolhás lesz, de kijárós macskáknál mindenképp meg kell találni a megfelelő védekezést az élősködők ellen. 

Mivel a macskák többsége nem igazán szereti a kötöttségeket, így valószínűleg a bolhairtó nyakörvért sem lesz igazán oda. A legtöbben sportot űznek abból, hogy kibújjanak a nyakörvből, ami szélsőséges esetben akár fulladáshoz is vezethet. Sőt, ha beakad az alsó állkapcsa, akkor gyors segítség híján a cica megfullad, így nem igazán jó választás nekik a nyakörv. Érdemesebb inkább a különböző spray-k között nézelődni, ami csak az élősködők számára káros, a többi állat számára tökéletesen semleges.