A leggyakoribb érvek a kutyák ivartalanítása ellen

Kütyü Magazin, 2020. szeptember 1. 16:58

A kutyás gazdik körében az ivartalanítás kérdése legtöbbször éles vitákat szül. Akadnak, akik támogatják, mások pedig különböző okokra hivatkozva ellenzik. A menhelyek és állatvédő szervezetek nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi gondot okoznak a felelőtlen gazdik miatt született kölykök, amik sok esetben az utcán vagy a sintértelepeken végzik. Vizsgáljuk most meg az ivartalanítás ellen legsűrűbben felhozott érvek valóságtartalmát!

“Az ivartalanítás drága”

A műtét pénzbe kerül, ez tény. No de kedves gazdi, amikor kutyatulajdonos lettél, nem számoltál azzal, hogy az állattartásnak költségei lesznek? Nem elég csupán az eleséggel és a kötelező oltásokkal kapcsolatos kiadásokat fedezni - egy kutyára bizony költeni kell. 

Egyébként megsúgjuk, hogy az ivartalanítással rengeteg egészségügyi problémát, köztük például a hererákot, gennyes méhgyulladást is meg lehet előzni. Ezek igen komoly betegségek, melyeknek a kezelése sokkal drágább és hosszadalmasabb, mint egy szimpla ivartalanítás. 

“El fog hízni a kutyám a műtét után”

Ez egy közismert tévhit, melynek annyi valóságalapja van, hogy az ivartalanított ebekben már nem dolgoznak a hormonok, ezért nem lesznek aktívabbak a tüzelés időszakában, valamint egyes kutyáknak valóban megnőhet az étvágya. Ha pedig a kevesebb mozgással több étel is jár, akkor a kutya súlya is gyarapodni fog.

Az ivartalanítás tehát önmagában nem eredményez elhízást, a gazdi gondatlansága viszont annál inkább. A kellő mennyiségű séta és játék mellett törekedj a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, mely nem házi kosztból, hanem sokkal inkább a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható kiváló Brit Care eledelekből áll. A termékcsalád kínálatában minden méretű és korú eb számára találsz hipoallergén, természetes összetevőkből álló tápokat. 

Ha emellett még az adagolásra is odafigyelsz, akkor kutyád könnyűszerrel megőrzi egészséges testsúlyát. 

“Az én kutyám úgysem érintkezik más ebekkel”

Meglehetősen felelőtlen kijelentés. Mitől vagy ennyire biztos benne? A lakásból ugyan valóban nem tud kiszökni a kutyus, de a séta során elég, ha pár percre lecsatolod a pórázról és szem elől veszíted, már meg is történhet a “baj”. 

Egy kertes házban, kinti kutyánál pedig nem tudhatod, mit művel éjjel az állat, amíg te nyugodtan alszol odabenn. Lehet, hogy elmegy meglátogatni a környék kutyusait, vagy hozzá érkezik egy udvarló. Bár kan kutyánál nem a te problémád lesz a születendő alom, azonban egy felelős állattartó semmilyen formában nem támogatja a szaporítást. 

“Fáj neki a műtét, és nem mellesleg veszélyes is”

Butaság. Az ivartalanítás ma már rutinműtét, ráadásul altatásban végzik, így az eb semmit sem érez majd belőle. A beavatkozás utáni pár nap ugyan valóban kellemetlen lehet neki, de még ígyis sokkal kevesebb fájdalmat kell elviselnie, mint egy komolyabb betegség során. 

Ugye most már számodra sem kérdés? Ivartalaníts!