A fejbőr gombásodása hajhulláshoz vezethet

Kütyü Magazin, 2020. december 4. 08:52

A tökéletes hajkorona titka a makulátlan fejbőr. Azonban ahogy testünk különféle bőrfelületei, úgy fejbőrünk is számos fertőzésnek van kitéve, ez pedig előbb-utóbb frizuránkon is nyomot hagy. Mind közül talán az egyik leggyakoribb a gombás fertőzés, ami általában hajhulláshoz vezet.

A gombás fertőzés

Temérdek gombafajtát ismerünk, de a több százezer faj közül csak igen csekély rész az, amely valóban ártalmas az emberi szervezetre. A legtöbb esetben a gombás megbetegedés fertőzés formájában nyilvánul meg.

Ismerős lehet mindenki számára, hogy a strandokon, az uszodákban és az egyéb közös fürdőhelyiségekben a gomba gyakran felüti a fejét. Ennek okán pedig rendkívül hamar terjed és fertőződik meg még több ember.

Hogyan hat a gombás fertőzés a hajra?

A gombás fertőzés testünk bőrfelületeivel együtt fejbőrünket is veszélyezteti. A gombával való érintkezés csak egy rövid idő elteltével mutatkozik meg. Körülbelül 7-10 nap múlva az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a fejbőr gyulladttá és pirossá válik. Ezt követően azonban a hajhagymákat is eléri a fertőzés, ami hosszan tartó problémához vezethet. 

Kezdetben a problémáról csupán az árulkodik, hogy a haj rövidebbé válik, amely valójában abból adódik, hogy a gombás fertőzésből kifolyólag a szálak elkezdenek töredezni, végül kihullani. Sőt mindezt makacs korpásodás is kísérheti. Később viszont a hajhullás olyan mértékű lehet, amely akár tartóssá válhat vagy más esetben hosszas kezelést igényel.

A hajhullás megszüntetéséhez rengetegféle készítmény közül válogathatunk. A legcélszerűbb viszont olyat választani, amely teljes mértékben természetes hatóanyagokat tartalmaz. Ezek ugyanis kizárják az irritációt vagy az esetleges allergiát. E helyett nyugtatják a fejbőrt és segítik a regenerálásban. Hajhullás elleni gyógynövénytartalmú készítményekért keresd a DR Hair termékeit!

A gombás fertőzés okozta hajhullás

A foltos hajhullás esetében ritkulást tapasztalhatunk a fejbőr területén, de akár más testrészünk szőrrel borított területein is. A későbbiekben kialakuló kopasz foltok mérete változó lehet. Előfordulhat, hogy a folt csupán ujjbegy nagyságú, de érintheti az egész fejbőrt is.

Kialakulásának okai egyelőre ismeretlenek, viszont jelenleg az autoimmun betegségek közé sorolják. Az immunrendszer sejtjei egyfajta idegen sejteknek vélik a hajszálakat, így céljuk mindezektől megszabadulni. Ennek következtében hajhullás, majd kopaszság alakul ki.

De az okok mögött még megbújhatnak olyan problémák is, mint például a hormonzavar, gyulladásos folyamatok, idegrendszeri zavarok vagy genetikai öröklöttség. 

Ebben az esetben a gombás fertőzés a hajhagymákat olyannyira megtámadja, hogy gennyesedés figyelhető meg. A hajhagymák gennyesedve, majd hegesen kezdenek el gyógyulni, amely következtében akár tartós hajritkulás is kialakulhat.