Férfi szépségápolás régen és most

Kütyü Magazin, 2020. december 6. 12:22

Napjainkban egyre nagyobb az igény a professzionálisan férfiaknak készített szépségápolási termékek iránt. Mi volt jellemző a férfiak szépségápolására régen, és mire érdemes odafigyelni most?

 

Férfi szépségápolás régen 

A férfi szépségápolás történetét indíthatjuk az ókori Egyiptomból, ahol a férfi elöljárók is szemceruzához hasonló eszközt használtak szépítkezéshez, tejben és aloe verában fürödtek, fürdőolajat használtak, sőt még a kopaszodás ellen is próbáltak kezeléseket kitalálni. Ezek egy részének nyilván éghajlati, földrajzi oka is volt, hiszen próbálták védeni a bőrüket a forró, száraz levegőtől. Mi a helyzet a szakállal? Az ókori egyiptomiaknál a szakáll viselése a fáraók előjoga volt.

Fontos említést tenni a rómaiakról és az általuk használt fürdőkről is. A férfi szépségápolás fellegvárai voltak ezek a helyek, a tisztálkodáson kívül a gőz jótékony hatásait élvezték itt. Szakálldivatról nem nagyon beszélhetünk ezekben az időkben sem, előszeretettel távolították el a szőrüket szinte mindenhonnan, a fejük tetejét kivéve. 

A középkorban sok előrelépés nem történt a rómaiakhoz képest a szépségápolás területén. A 16-19. század között már nagy tömegekhez elértek az alap higiéniás termékek, mint a szappan, majd megjelentek az öregedésgátlók és egyéb bőrápolási termékek. A 20. században tovább folytatódott a kozmetikai piac bővülése, kiegészülve a parfümökkel és tökéletesítve a borotvákat, így téve még egyszerűbbé a borotválkozást.

Férfi szépségápolás most

Napjainkra a kozmetikai vállalatok felismerték, hogy a modern férfi igényeit is ki kell szolgálniuk termékeikkel, és a webáruházak kínálatában, drogériák polcain lassan közel annyi, férfiaknak szánt kozmetikumot találunk, mint nőit.

Milyen kozmetikumokat érdemes mindenképpen beszerezned?

Ha hajápolásról van szó, érdemes a hajad és fejbőröd szerkezetéhez illő sampont választanod. Azaz, ha gyakran mosol hajat, akkor legyen ez a szempont vásárlásnál, ha zsíros vagy száraz hajjal küzdesz, akkor pedig ezt vedd figyelembe. 

Ha hajformázásról van szó, akkor a stílusodhoz igazítva dönts arról, milyen hajápoló szerre van szükséged: zselére, pasztára, hajlakkra vagy brillantinra. Nézz körül a #Barba Italiana hajformázó termékei között és válaszd ki a számodra megfelelőt!

Borotválkozáshoz mindenképp használj borotvahabot és a bőröd típusához illő borotválkozás utáni krémet vagy elixírt a bőrnyugtatás és a kellemetlen tünetek - szőrbenövés, bőrirritáció - megelőzése érdekében. Ha pedig szakállad van, akkor ne feledkezz meg a megfelelő szakállsamponról és szakállolajról, hogy egészséges, élettel teli szakállad lehessen!

Ezeknek a termékeknek a kiválasztásánál az egyik fő szempont az összetevő legyen: válassz természetes alapanyagokat tartalmazó professzionális kozmetikumokat, hiszen a természetben minden megtalálható, amire bőrödnek, hajadnak vagy szakálladnak szüksége van.