Árnyékolók okosotthon funkciókkal – hogyan tegyük vezérelhetővé otthoni redőnyeinket?

Kütyü Magazin, 2021. február 17. 09:26

2021-re az IoT technológiai vívmányok beszivárogtak mindennapjainkba, az okos háztartási kiegészítők ugyanúgy részei az életünknek, mint például az okostelefon és hozzá hasonlóan ma már a funkcionalitás mellett a kényelmi szempontok is meghatározóak a kiválasztás során.

Néhány éve, ha egy okos kiegészítőről hallottunk, szinte hitetlenkedve olvastunk róla, vajon mit is tud, és kissé távolinak éreztük azt, hogy hamarosan a mi otthonunkban is jelen legyen. Mára viszont már számos olyan háztartási eszköz létezik, amely alkalmazáson keresztül távolról is vezérelhető, így hozva egyre több kényelmi funkciót otthonunkba is.

Az automatizálás az elektromos szerelvény- és motor-gyártóknál a legkiemeltebb területté vált az elmúlt évtizedben. Mindez pedig nem csak az üzleti szegmensben, egy irodaház vagy egy szálloda kialakításánál kap meghatározó figyelmet, hanem a lakossági ügyfelek számára is megoldások széles köre elérhető. Akár árnyékolók, világítás vagy fűtés vezérlés esetéről van szó, ezek a megoldások amellett, hogy megkönnyíti mindennapjainkat, igazodnak számos külső tényezőhöz, akár az időjáráshoz is, ráadásul energiamegtakarítás is elérhető általuk.

A tavasz közeledtével egyre hosszabbak lesznek a napok, változnak a fényviszonyok, így a lakás árnyékolása, a napfény beengedése vagy kizárása is egyre fontosabbá válik. Az okosotthon megoldások terén kiemelt szerep jut árnyékolóinknak, azon belül is elsősorban redőnyeinknek, melyeket általában viszonylag könnyedén „okosíthatunk”.

Milyen redőnyt válasszunk?

Számtalan redőnygyártó, de sokkal több forgalmazó van jelen az árnyékolási piacon és érdemes előre leszögezni, hogy nem minden meglévő eszköz esetében lehetséges a „okosítás”, szakszerűbben az intelligens otthonba történő szervezés. Azok a redőnyök alkalmasak erre, melyek alumínium rendszerűek, a palástjuk arriteres megvezetésű és a motorjuk lehetőség szerint nem hagyományos egyszerű csőmotor, hanem tartalmaz alázárás érzékelési funkciót is, mivel távolról történő kezelés esetén lényeges lehet az, hogy ne zárjon rá a redőny egy ottfelejtett tárgyra, és tépje szét a motor esetleg a palástot vagy okozzon még nagyobb kárt.


Ha új árnyékolókat szeretnénk, vagy épp most építkezünk, érdemes szétnézni az
Árnyékbolt kínálatában, hiszen itt már az alapár is olyan felszereltséget tartalmaz, ami teljesíti a vezérlési rendszerbe szervezés alapvető kívánalmait.

Többféle vezérlési mód közül választhatunk lehet fali kapcsolós, távirányítós, illetve okosotthon rendszerbe kötve is kérhető: a Somfy, Becker és a Smart Home redőnymotorjait forgalmazza a cég, 5 év gyártói garanciával.

Okosítsuk fel a redőnyeinket

A Somfy Connexoon Box használatával átértékelhetjük korábbi motoros árnyékolókkal kapcsolatos tapasztalatait, mert jelentősen hozzá tud adni a rendszer használati értékéhez. Beállíthatunk egyedi, előre megadott időpontokat a napjárás szerint is, komplett forgatókönyvek végrehajtására is képes egyetlen gombnyomásra, összehangolva árnyékolók, világítás, fűtés és hűtés gépészetét, valamint időjáráshoz igazított működési logika is beállítható, így az épp akutális időjárási viszonyokat figyelembe véve vezérli az árnyékolókat.

Mindemellett lehetőség van, hogy a riasztó/tűzjelző rendszer jelzésének fogadására is, és természetesen távmenedzsment funkciókkal is ellátható, így applikációból a telefonról is kezelhető vagy ellenőrizhető a rendszer. Ez különösen hasznosnak bizonyulhat, ha például nem vagyunk biztosak abban egy hosszabb távollét során, hogy lehúztuk-e a redőnyöket, illetve nyáron, a nagy melegben is megnyugtató lehet rápillantani az aktuális állapotra. Ha pedig sok növényünk van, biztosíthatjuk nekik a kellő mennyiségű napfényt a megadott idősávokban.

A rendszer használatával egy idő után olyan részletesen testreszabhatóvá válik az eszközök működése, hogy azok beavatkozás nélkül fogják tenni a dolgukat a nap folyamán, alkalmazkodva a fényviszonyokhoz, a hőmérséklethez, így a kényelem mellett, kinn tartva a hőt áramot spórolhatunk a klímaberendezés működésén, vagy világítási, fűtési költségeinket csökkenthetjük.

Érdemes lehet elolvasnia az Árnyékbolt szakmai cikkeit is érdemes melyek részletesebben írnak a rendszerekről, segítve Önt is a választásban.